Hlavní obsah

Techmania v rámci Báječné chemie nabídne i barevný sliz a mumifikovaná jablka

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňské science center Techmania připravilo na nadcházející víkend program věnovaný atraktivním chemickým pokusům. Ve dnech 20. a 21. dubna si zde návštěvníci budou moci např. vyrobit vlastní lepidlo, přeměnit mléko v plast nebo zkoumat chemické vlastnosti rozinek.

Foto: Techmania Science Center

Workshop Báječná chemie nabízí Techmania ve dnech 20. a 21. dubna vždy od 10:00 do 17:00 hod.

Článek

"Předposlední dubnový víkend věnujeme originálním chemickým workshopům, které naše návštěvníky jistě překvapí. Na každého zde čeká řada různorodých pokusů, které si pod vedením našich zaměstnanců mohou vyzkoušet: zjistí například, jak se dá snadno vyrobit vlastní ekologické lepidlo," uvedl tiskový mluvčí plzeňské Techmanie Tomáš Moravec.

Dvoudenní akce nazvaná Báječná chemie má za cíl ukázat atraktivní chemické jevy a hravou formou přesvědčit návštěvníky science centra, že i se základními pomůckami a předměty běžné domácnosti je možné provádět působivé chemické reakce.

"S pomocí obyčejného bramborového škrobu a vody naučíme návštěvníky vytvářet tzv. nenewtonskou kapalinu. Vznikne vlastně taková škrobová hmota, která se při působení tlaku chová jako pevná látka, můžeme ji například válet v rukou. Pokud na ní tlakem nepůsobíme, steče nám z prstů jako kapalina," uvedla autorka konceptu Báječné chemie Jana Duchková.

Mezi další pokusy, které víkendová Techmania mladým chemikům nabídne, patří tzv. Kouzelné rozinky, Barevný sliz, Mumifikace jablka nebo výroba mléčné plastické hmoty, což jsou experimenty s plnotučným mlékem a octem. Chemické reakce, na jejíž bázi se experimenty odehrají, budou nejen srozumitelně vysvětleny, ale návštěvníci si je především sami vyzkouší.

Workshop Báječná chemie nabízí Techmania ve dnech 20. a 21. dubna vždy od 10 do 17 hodin. Speciální možnost vyzkoušení všech pokusů je nabízena v rámci běžného vstupného do science centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám