Hlavní obsah

Techmania postavila most k vědě

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další část stavebních prací v areálu science centra Techmania v Plzni byla v pátek završena 490 kubíky betonu, které dotvořily základní konstrukci rozměrného mostu, který spojí hlavní budovu science centra a zbrusu nového 3D planetária.

Foto: Techmania Science Center

Most se stal vizuálně jednotícím prvkem, který návštěvníkům Techmanie poskytne představu o rozlehlosti budoucího centra popularizace vědy.

Článek

"Dnes byl s pomocí 490 kubíků betonu odlit nový most, budoucí hlavní přístupová cesta do science centra. Most o délce 55 metrů a šířce 10,5 metrů překlenul železniční vlečku, čímž zajistí bezpečný pohyb budoucích návštěvníků po této části rozsáhlého areálu," uvedl tiskový mluvčí science centra Tomáš Moravec.

Most se stal vizuálně jednotícím prvkem, který návštěvníkům Techmanie poskytne představu o rozlehlosti budoucího centra popularizace vědy rozkládajícího se na ploše téměř 30 000 metrů čtverečních. Rovněž urbanisticky propojil dvě hlavní budovy science centra: vlastní expoziční halu o rozměrech 10 000 metrů čtverečních a budované 3D planetárium, které nabídne díky supermoderní technologii trojrozměrné projekce na kulovou plochu.

"Beton musí nyní pochopitelně tvrdnout. Tento proces, který je samozřejmě závislý i na počasí, by měl být ukončen v únoru příštího roku, kdy budeme moci odstranit železnou armaturu, která jej zatím podpírá. Vlastní most, který tvoří 14 železoocelových pilířů a samonosná železobetonová konstrukce, doplní také zábradlí a pouliční osvětlení, které v právě v těchto dnech vybíráme spolu s projektanty celé stavby," uvedl technický manažer projektu dostavby Jiří Vlasák.

Po novém mostě se návštěvníci Techmanie poprvé projdou na podzim příštího roku, kdy bude otevřeno unikátní 3D planetárium. Na horním konci mostu však v té době narazí ještě na zavřené dveře: hlavní budova rozšířeného science centra se jim otevře v březnu 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám