Hlavní obsah

Tapír Puňta, jehož největší zálibou je vše sežrat, míří z Prahy na Tchaj-wan

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miluje vše, co je k snědku, tím se mnohdy neliší od lidí, i drbání se mu líbí. Dvouletý samec tapíra čabrakového, kriticky ohroženého druhu, jak jinak, Budak Puntja, česky zvaný Punťa, odletí v nejbližší době na Tchaj-wan. Budak Puntja v malajštině, odkud tento druh pochází, znamená kluk Puntja.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Puňta pár týdnů po narození

Článek

Miminko bylo tečkované

Kmotrou mu byla herečka Lenka Krobotová, nyní je ale už kdysi puntíkovaný nosatec černobílým dospělcem, který odlétá rozšiřovat chov tohoto ohroženého zvířete do daleké Asie. Tapíři jsou ohroženi výsadbou olejových palem, pro kus žvance dokážeme zničit celou planetu.

Někdejší hvězdné mládě, a vůbec první odchované mládě tohoto ohroženého druhu v Zoo Praha, se koncem února odloučí od své matky Indah a poputuje do vyhlášené Zoo Taipei na Tchaj-wanu. Přijďte se na něj ještě podívat.

Odchov je značně složitý

Tapír čabrakový patří mezi ohrožené druhy, hlavně kvůli pěstování palmy olejné. Počty těchto pralesních savců v přírodě klesly během posledních tří generací o více než polovinu, zhruba na pouhých 5000 jedinců. Ve 25 evropských institucích žije pouze 52 zvířat a za posledních 5 let se podařilo odchovat jen sedmnáct mláďat. I v pražské zoo vedla k prvnímu odchovanému mláděti dlouhá a strastiplná cesta.

„První mládě tapíra čabrakového se v Zoo Praha narodilo v roce 1967, ale ještě týž den bohužel uhynulo. Od roku 1994, po úhynu samce Bédi, byl chov tapírů v pražské zoo na dlouhá léta přerušen, až do roku 2010, kdy jsme získali sourozenecký pár Indah a Vasana. Toho v roce 2011 nahradil nepříbuzný samec Niko a od té doby jsme se těšili na mládě,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Když se 15. října 2015 narodil Budak Puntja, okamžitě se stal hvězdným mládětem.“

Venku blbne jako děcko

O to hůř se ale zaměstnancům zoo a návštěvníkům bude po dvou letech s Punťou loučit. Velmi oblíbený je i pro svou přátelskou, zvídavou povahu.

„Je zábavné sledovat, jak blbne venku ve výběhu, skáče přes překážky, nebo se nechává krmit. Kdyby mohl, nechal by se krmit k prasknutí. A moc rád se taky nechává drbat. Při správném drbání si lehne na zem a nastaví břicho,“ popsal chovatel Ota Melichar.

Bez zoo by těžko přežil

Tapíři čabrakoví přežívají v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. V ostatních částech svého původního areálu byl již tento živočišný druh vyhuben.

Jejich populace klesla za poslední tři generace o víc než polovinu. Člověk mu devastuje přirozené působiště, takto zabíjíme značnou část zvířat, jejich počet se odhaduje na 5000 kusů. Proto je nezbytná jejich záchova v zoologických zahradách, z nichž většina působí jako novodobé Noemovy archy.

Reklama

Výběr článků

Načítám