Hlavní obsah

Také v Mikulově začíná nová turistická sezóna a otevírají se památky

Novinky, Jitka Sobotková

Mikulov po krátkém zimním odpočinku otevírá znovu své brány turistům a od soboty 28. března jsou oficiálně zpřístupněny všechny historické památky města.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Nová sezóna v Regionálním muzeu v Mikulově s sebou přináší kromě nových výstav i některé změny.

Nejvýznamnější je změna provozní doby – své služby bude muzeum nabízet návštěvníkům od 28. března do 29. listopadu, ovšem v měsících březnu, dubnu, říjnu a listopadu bude otevřeno pouze od pátku do neděle od 9 do 16 hodin (v ostatní dny po předchozí domluvě). V květnu, červnu a září bude otevřeno od 9 do 17 hodin, o prázdninách od 9 do 18 hodin. Pondělky zůstávají zavíracím dnem.

Nově bude zpřístupněna zámecká kaple, v provozních dnech vždy od 11 do 12 hodin. „V letních měsících návštěvníkům nabídneme prohlídky s vinařskou tematikou doplněné ochutnávkou moravských vín,“ prozradila Jana Frantelová z mikulovského muzea. 

V synagoze budou probíhat přednášky věnované židovské historii a tradicím. Májový víkend s Muzejní nocí se bude letos konat ve dnech 22. – 24. května.

„První z mnoha letošních muzejních akcí bude zahájení sezóny 28. března s doprovodným tanečně laděným programem a později na velikonoční sobotu 4. dubna s turnajem pro děti a představením dravých ptáků a práce s nimi,“ doplnila Jana Frantelová.

Otevírá se také Dietrichsteinská hrobka, kde byla v loňském roce instalována nová expozice Od svaté chýše loretánské k hrobnímu kostelu Dietrichsteinů. Na sobotu 28. března jsou naplánovány netradiční prohlídky s kapucíny a rozezní se historické varhany.

Turistické informační centrum připravilo na 16. hodinu poslední zimní prohlídku města Mikulova se šálkem svařeného vína.

Otevřeny budou také ostatní památky ve městě – vyhlídková věž Kozí hrádek, kostel sv. Václava, Mikve u staré brány, židovský hřbitov a obřadní síň.

„Pevně doufám, že Mikulov bude i v letošním roce díky svému půvabu, historii, unikátním architektonickým památkám i kulturně společenským akcím opět vyhledávaným turistickým cílem a nastávající sezona bude znovu úspěšná,“ řekl Rostislav Koštial, starosta města.

Reklama

Výběr článků

Načítám