Hlavní obsah

Tajemné kruhové objekty budou v hlavní roli při přednášce v Přešticích

Novinky, Věra Kokošková

Spolek pro záchranu historických památek Přešticka pořádá v úterý 25. října od 17 hodin přednášku Pravěké kruhové objekty západní a severozápadní oblasti Čech. Akce se koná v malém sále Kulturního a komunitního centra Přeštice.

Článek

Přednášejícím je MVDr. Pavel Kroupa, člen sekce Megalit plzeňského Klubu psychotroniky a UFO, autor nedávno vydané knihy Kameny krve a víry.

Přednášku doprovodí videoprojekce, v níž budou představeny megalitické objekty, neolitické rondely, objekty typu "henge", kamenné kruhové svatyně, obětiště a sociokulturní stavby, jakož i kamenné kruhové věnce mohyl z doby bronzové, a také kruhové zemní objekty tzv. "ringvaly", o jejichž účelu se dosud bezvýsledně spekuluje.

Vedle ukázek z nejslavnějších světových nalezišť (Skotsko, Bretaň, Německo) zhlédneme i české zástupce megalitické kultury, mezi něž patří jediný vědou uznávaný menhir Kamenný pastýř u Klobuk na Kladensku, či torza tzv. Kounovských řad.

Jak však prokazují výsledky práce amatérských badatelů, kterým významně pomáhá letecký archeologický průzkum, pozůstatky tajemných kruhových objektů se leckdy dosud skrývají v naší těsné blízkosti. Tak se na mapě jejich výskytu ocitlo místo mezi obcemi Milavče, Horní Metelsko, Trnová, Klíčov, Vochov, Bílá Hora u Plzně či Hrádek u Manětína, rovněž obec Zelené u Přeštic.

Přeštice s nejbližším okolím zůstávají ve středu pozornosti autora přednášky a jeho kolegů i do budoucna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám