Hlavní obsah

Synagoga Agudas achim odhalí své tajemství

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně pořádá ve čtvrtek 13. července exkurzi s odborným výkladem po židovských památkách. Zájemci si prohlédnou funkční synagogu Agudas achim, obřadní síň a židovský hřbitov.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Synagoga Agudes achim (Společenství bratří) byla postavena podle návrhu architekta Otty Eislera v letech 1935-1936 stavební firmou bratří Eislerových. Jedná se o funkcionalistickou stavbu, vedenou jako kulturní památka. Zvenčí stavba působí docela nenápadně, zvláštní je jen velké čtvercové okno. Ale protože nenese žádný náboženský atribut, synagogu na první pohled ani nepřipomíná.

Objekt prošel v letech 2014 až 2016 rozsáhlou rekonstrukcí. Dostal novou střechu, fasádu a vnitřní výmalbu, vlhké zdivo bylo vysušeno a byly vyměněny veškeré rozvody. Byla opravena dřevěná podlaha, zhotoveny repliky původních lavic, podlážek a kovových lustrů a dodány nové textilie včetně opony, vyrobené v USA.

Prohlídka synagogy, obřadní síně a hřbitova se uskuteční v rámci putování po projektech financovaných z fondů Evropské unie a potrvá 2 až 2,5 hodiny. Kromě vlastní prohlídky účastníci zhlédnou i film Cesta tóry.

Počet míst je omezen, proto je vhodné, aby zájemci svoji účast potvrdili do úterý 11. července na webu eu.brno@kjm.cz nebo v zákaznickém centru Knihovny Jiřího Mahena, Kobližná 4. Sraz účastníků je v 9.30 hodin před synagogou, Skořepka 13, Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám