Hlavní obsah

Sympozium SMALT ART 2013 hostila od 22. dubna do 1. května Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sympozium SMALT ART 2013 se uskutečnilo v Ostravě. Vernisáž již 8. ročníku unikátního uměleckého sympozia proběhla 1. května přímo ve smaltovně Vítkovice Power Engineering od 11 hodin. Vernisáž zahájil Manažer roku 2012 Ing. Jan Světlík, generální ředitel a předseda představenstva Vítkovice Holding.

Foto: Josef Zajíc

Smalt Art 2013 Ostrava, Martin Kuriš, 1.5.2013

Článek

V době Dne otevřených dveří VÍTKOVIC 1. května v 11 hodin byla slavnostně otevřena vernisáží výstava velkoplošných děl uměleckého sympozia SMALT ART 2013. Konala se ve smaltovně Vítkovice Power Engineering, ve které umělci od 22. dubna svá díla tvořili a 1. května je předvedli poprvé veřejnosti.

Sympozia SMALT ART 2013 se zúčastnili a svá díla následně prezentovali renomovaní autoři Erika Bornová, Tomáš Císařovský, Andrej Dúbravský, Viktor Frešo, Patrik Hábl, Jakub Janovský, Irena Jůzová, Marta Kolářová, Martin Kuriš, Lukáš Miffek a Pavel Šmíd. Účastníky byli i studenti Michala Gorbunovová a David Krňanský. Vzácným členem sympozia byla uznávaná česká fotografka a výtvarnice konceptuálních projektů Magdalena Jetelová.

Organizačně na celé akci spolupracují sdružení Dolní oblast Vítkovice a Trojhalí Karolina. Kurátorkou sympozia je již potřetí Ivana Štenclová.

V hale si diváci mohli sednout na lavičku a v klidu prohlížet vytvořená díla velikosti 2,5 x 1,5 m, která před jejich očima pomalu projížděla zavěšená na nekonečném laně.

Sympozia se zúčastnila i mladá studentaka 2. ročníku Fakulty umění Ostravské univerzity Michala Gorbunovová. "Jsem zde poprvé. Jsem ráda, že jsem se mohla sympozia zúčastnit a pracovat spolu s renomovanými a zkušenými umělci. První dva dny jsme zkoušeli co udělají barvy na plechu po vypálení v 800 stupňové teplotě. Na plech jsem nejprve nanesla černou a pak bílou barvu. Po zaschnutí jsem do bílé barvy vyškrábala obrazy na téma Moje prostory a nechala vypálit," informovala studentka studující grafiku u profesora Eduarda Ovčáčka a Marka Sibinského.

Umělecká díla budou dále vystavena pro širokou veřejnost v Galerii Gong zhruba od poloviny července tak, aby je mohli shlédnout i návštěvníci letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám