Hlavní obsah

Svitavsko, kraj Bedřicha Smetany a Bohuslava Martinů

Novinky, Jitka Mlčáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mírně zvlněném kraji Svitavska vás neokouzlí jen příroda nedotčená civilizačními vlivy, naprostý klid, atraktivní kamenná skalní města a místa přímo stvořená pro odpočinek, dlouhé procházky a relaxaci.

Foto: CBS Flying team

Centrum Poličky obkroužené mohutnými hradbami

Článek

Je to oblast přímo protkaná sítí cyklostezek, ale také plná zajímavých míst historických měst, zámků, zřícenin, šlechtických sídel.

Ten, kdo už se někdy proletěl nad Svitavami a jejich okolím, mi dá jistě za pravdu, že měl možnost spatřit malebnou krajinu na pomezí Čech a Moravy. Krajinu, v níž se člověk usadil před dávnými věky, v níž se po staletí prolínaly osudy dvou národností – Čechů a Němců.

Území nevelké, ale o to více kulturní. Ruku v ruce tady kráčí dávná minulost se současností, unikátní technické atraktivity s historickými skvosty a přírodními krásami. Své stopy zde zanechaly mnohé generace.

Za pozornost stojí starobylé centrum Poličky obkroužené mohutnými hradbami, jeden z nejkrásnějších renesančních evropských zámků v Litomyšli, barevné štíty měšťanských domů ve Svitavách chránící druhé nejdelší podloubí v republice, téměř kolmo se rozbíhající ulice z náměstí v Moravské Třebové.

Kamenné kostelíky, honosné zámky i mohutný hrad Svojanov, který je geniálním propojením středověké architektury s empírovou nadčasovostí. Díla moderní architektury tak přirozeně zapadající do krajiny, až se zdá, jako by byly její součástí odpradávna.

To je Svitavsko. Krajina, nad níž se vznášejí tóny symfonií Bedřicha Smetany a Bohuslava Martinů.

Dědictví obrovských kulturních hodnot, které můžete poznat jinak, z výšky. Přinášíme několik zajímavých záběrů míst, která možná denně míjíte, ale z jiné dimenze.

Fotografie pořídil CBS Flying team během svého letu a budou součástí knihy Svitavsko z nebe, kterou právě připravuje zlínské CBS Nakladatelství. Kniha vyjde v březnu příštího roku a bude k dostání na pultech knihkupectví i v informačních centrech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám