Hlavní obsah

Světýlka rozzáří kostel ve Vrchní Orlici

Novinky, Ludvík Klimeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chráněné dílny Kopeček, Sdružení Neratov a Farnost Neratov zvou na již tradiční akci Světýlka do kostela sv. Jana Nepomuckého ve Vrchní Orlici u Bartošovic v Orlických horách.

Foto: Petr Zámečník

Kostel ve Vrchní Orlici

Článek

Tento kostel nepatří ke skvostům architektury, ale je významný z hlediska krajinotvorného a kulturního. Byl prohlášen kulturní památkou a je dnes jedinou upomínkou na život v této vsi na česko-polském pomezí.

Osudy této vesnice odrážejí osudy desítek tisíc obyvatel našeho pohraničí. Dokládají obrovskou vitalitu lidí v pohraničních horách i smutné osudy za druhé světové války a po ní. Vrchní Orlice je takovou připomínkou a mementem v krajině.

Kostel, který je bez elektřiny, bude osvětlen svítidly historickými i současnými od čtvrtka 28. září do neděle 1. října.

Součástí akce je výzdoba z přírodních materiálů, prodej keramických lamp z chráněných dílen Kopeček a výstava fotografií Petra Zámečníka s názvem Orlické hory - tady jsem doma. Dobrovolné vstupné bude věnováno na opravu kostela.

Nabízí se možnost rozsvítit si svou svíčku a prožít krásné chvíle v zamyšlení a v klidu v tomto krásném, i když zubem času a lidskou zlobou poznamenaném místě. Bude instalováno i nové okno ve věži.

Je také příležitost navštívit nový pohádkový odpočinkový areál Kačenčin královský dvůr v Bartošovicích v Orlických horách a nedaleké poutní místo Neratov.

Návštěvníci mohu také každý den nahlédnout do nádherného barokního interiéru opravovaného kostela sv. Maří Magdalény v Bartošovicích a ti, kteří přijedou v sobotu 30. září, si mohou také od 13.hodin tento interiér prohlédnout a zúčastnit se jeho komentované prohlídky. Od 15 hodin zde vystoupí i SBOR Z HOR spolu se žáky Speciální základní školy v Bartošovicích. 

Reklama

Výběr článků

Načítám