Hlavní obsah

Světoznámý cestovatel Miroslav Zikmund bude mít své Století

Novinky, Leona Roháčková

Století Miroslava Zikmunda se bude jmenovat film, který o československé cestovatelské legendě připravuje režisér Petr Horký. Podkladem ke scénáři, na kterém spolupracuje s Miroslavem Náplavou, jsou Zikmundovy unikátní osobní deníky, které si devadesátiletý dobrodruh píše od svých šesti let.

Foto: Archiv města Zlín
Článek

Miroslav Zikmund v posledních letech nabídky na natočení filmu odmítal, neuvažoval ani o zveřejnění obsahu deníků. Oslovil ho až nápad Petra Horkého, kterého zná stejně jako scénáristu Miroslava Náplavu patnáct let. "Festival Neznámá země, který pořádají ve Zlíně, je výborný. Mám k nim důvěru," vysvětlil cestovatel.

Miroslav Zikmund byl v Africe, když končil koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lidojedy, s kosmonautem Gagarinem i horolezcem Hillarym. Zažil pády režimů, vznik České republiky. "Snad nikdo na Zemi nemůže popsat poslední bouřlivé století lidstva tak jako on, na základě osobních zážitků. Jeho deníky byly doposud důvěrné a já jsem mu velmi vděčný, že svolil k jejich zfilmování," konstatoval Petr Horký.

Film finančně podpoří město Zlín, které pomůže například i s jeho propagací nebo při jednání s dalšími potencionálními partnery. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám