Hlavní obsah

Světový den vody: Na návštěvě údolní nádrže Morávka

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti Světového dne vody uspořádalo Povodí Odry Den otevřených dveří také na vodním díle Morávka. Údolní nádrž Morávka na stejnojmenné řece je objemově nejmenší vodárenská nádrž v povodí Odry. Prostřednictví Ostravského oblastního vodovodu se dominantně podílí na zásobování pitnou vodou.

Foto: Josef Zajíc

Morávka 25.3.2017 Den otevřených dveří na vodním díle Údolní nádrž Morávka.

Článek

Den otevřených dveří byl zahájen na hrázi přehrady Morávka v sobotu 25. března v 9 hodin. Již před devátou hodinou se zde sešlo více než šedesát zájemců na exkurzi po areálu přehrady, kam běžně není možný přístup veřejnosti.

„Původní záměr na zřízení nádrže Morávka se datuje na začátek 20. století. Hlavním důvodem pro její vybudování bylo zachycování povodní. V 60. letech minulého století byl důvod jiný. Bylo třeba pokrýt zvyšující se potřebu pitné vody v ostravsko-karvinském regionu. Přehrada byla postavena v letech 1961 - 1968. Do provozu byla uvedena v roce 1969. Od té doby slouží především jako zásobárna pitnou vodou,” řekl v úvodu komentované exkurze hrázný Libor Chvistek

Přehrada Morávka má sypanou hráz. Její délka v koruně je 396 metrů, výška 39 metrů a šířka v patě hráze 142 metry. Délka zátopy je 2,3 km, šířka zátopy 0,2 km a zatopená plocha 82,9 hektarů. Největší hloubka 29 metrů.

Dalším důvodem stavby bylo zabezpečení povodňových vod. Při deštích tyto přítokové vody zachytí přehrada do normální stavu 5 miliónů kubických metrů vody. Rezerva hráze je dalších 6 miliónů kubických metrů vody, teprve pak by začala voda odtékat přepadem hráze.

Zadržená surová voda se dvojnásobným potrubím v šířce 1200 mm posílá do úpravny vody Vyšní Lhoty. V zásobování pitnou vodou spolupracuje s nádržemi Šance na řece Ostravici a Kružberk na řece Moravici, se kterými má společná spotřebiště.

„Za povodně v roce 1996 došlo k signalizaci náhlého zvýšení průsaku do drenážního systému hrázového tělesa a do injekční štoly. Došlo k poruše těsnění. Rekonstrukce proběhla v letech 1997 - 2000. Při úplném vypuštění nádrže byly horní degradované vrstvy asfaltobetonového štítu vybaveny novým těsnícím prvkem italské výroby, folií Sibelon o tloušťce 2,5 mm v charakteristické světlé barvě. Mimo to byl vybudován nový objekt spodních výpustí a zřízená drenážní štola zabraňující infiltrací suťových vod z levostranného úbočí masivu Travného,” informoval Libor Chvistek.

Ve strojovně spodních výpustí jsou dvě turbíny - menší Francisova, která vyrábí až 50 kilowatu, a Bankiho turbína, vyrábějící zhruba 90 kilowatů. Vyrobenou elektrickou energii přeposílají do sítě.

Ve strojovně spodních výpustí exkurze skončila. Návštěvníci byli spokojeni a děti od pořadatelů obdržely drobné upomínkové předměty. Poslední vstup do areálu byl ve 14.30 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám