Hlavní obsah

Světový den pro rozvoj informací oslavili i v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

K oslavám Světového dne rozvoje informací se 24. října připojilo i Turistické informační centrum v Ústí nad Orlicí s nabídkou speciálního programu pro širokou veřejnost.

Foto: Stanislava Dvořáková

Turistické informační centrum v Ústí nad Orlicí vítalo ve čtvrtek 24.října návštěvníky na oslavy v rámci Světového dne pro rozvoj informací.

Článek

S rozvojem osobnosti člověka 21. století souvisí i jeho účelné využívání volného času k rekreaci, zábavě a celoživotnímu vzdělávání, což vyvolalo potřebu informací o stávajících možnostech.

Rozvoj cestovního ruchu a poskytování potřebných údajů se tak stalo nejdůležitějším článkem praktické propagace měst, okolních regionů i celého státu. Zároveň příslušné úřady vycítily vedle představení svých zvláštností a památek přínos finančního zisku z pobytu četných turistů a cizích návštěvníků.

Na základě Světového dne pro rozvoj informací vyhlásila Asociace turistických informačních center ČR, která zároveň slaví v letošním roce 25 let své existence, den 24. října 2019 poprvé za Den turistických informačních center ČR.

Město Ústí nad Orlicí, ležící v půvabném údolí na soutoku řek Tiché Orlice a Třebovky v krásném okolí předhůří Orlických hor, uvítalo tuto možnost propagace a v roce 1999 v budově Městského úřadu otevřelo turistické informační centrum, které se od roku 2011 stalo členem Asociace turistických informačních center České republiky.

Krásná příroda, bohatá kulturní tradice a rozsáhlé služby ve společenské, kulturní a sportovní sféře s nabídkou tipů na výlety přinesly pozitivní výsledek ve využití během posledních pěti let zhruba pro 123 tisíc návštěvníků či občanů města.

Při návštěvě v den oslav bylo proto možné si jako upomínku odnést průvodce městem, který je fotografickou ukázkou jedinečné architektury významných budov města i připomínkou historie.

Vznik města se datuje do druhé poloviny 13. století, kdy se za vlády Přemysla Otakara II. začalo rozrůstat v slovanskou osadu "Oustí". Domácí tkalcovství a rozmach továrenského textilního průmyslu v 19. století mu přinesl označení "východočeský Manchester". Kulturní tradice pak patří zejména malování a stavění betlémů a odkazu houslového Mistra Jaroslava Kociana, kdy v rámci KHS město každoročně přivítá návštěvníky z celého světa.

S další předanou mapkou turistického poznávacího okruhu lze projít městem a jeho nejbližším okolím, které s podzimem přináší neobvykle krásný barevný obraz přírody.

V místnosti turistického informačního centra v budově radnice byl ještě připraven vědomostní kvíz, kdy jeho vyplněním se získalo zvýhodněné vstupné do všech expozic a výstav místního městského muzea s možností vyzkoušet si zdarma textilní dílnu. Pro všechny návštěvníky oslav pak byly připraveny pamětní placky, ochutnávka perníčků od místní perníkářky a pro děti balónky s motivem oslav.

Reklama

Výběr článků

Načítám