Hlavní obsah

Světový den orientačního běhu - mnoho nových poznatků, rozhodnutí a sportovních výkonů

Novinky, Josef Zajíc

Ve středu 24. května se konal již druhý ročník akce Světový den orientačního běhu. Akce má informovat co nejvíce lidí o orientačním běhu jako možné sportovní disciplíně, která se dá provádět v každém věku.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 25.5.2017 Světový den orientačního běhu ve středu 24.5. - Krajské finále základních a středních škol- Třinec.

Článek

V České republice organizuje Světový den orientačního běhu Český svaz orientačních sportů. Ten koordinuje činnost sportovních oddílů a sdružení v České republice.

Akci připravilo v České republice 46 klubů. V Moravskoslezském kraji ji uspořádal známý oddíl  orientačních sportů  TJ TŽ Třinec. Dopoledne uspořádal postupové krajské finále Přeboru škol 2017 pro žákyně a žáky základních škol a studenty středních škol. V odpoledních hodinách do areálu atletického stadiónu a přilehlého lesoparku byla pozvána veřejnost. Účastníci si pod vedením zkušených trenérů Anny Gavendové, Márii Kovaříkové, Martina Kovaříka a dalších mohli tento sport vyzkoušet.

V Ostravě  uspořádali Světový den orientačního běhu dva sportovní oddíly. V Bělském lese v areálu ředitelství Ostravských městských lesů a zeleně připravili dopoledne pro školy závod členové sportovního oddílu orientačních sportů Ostrava.

Akce se zúčastnilo 220 školáků, kteří si vyzkoušeli běh podle mapy a opět pod vedením instruktorů poznali, co je to kontrola, kleštičky, průkazka, jak zorientovat mapu na sever a další taje z kuchyně orientačních sportů.

"Odpoledne od 13.30 do 18.00 si přišlo zaběhat a zachodit ještě dalších 146 zájemců. Zúčastnil se také starosta městského obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář. Vyzkoušel si trať v délce 2,5km a absolvoval 18 kontrolních bodů, za velmi dobrý čas. Panu starostovi jsme nabídli členství v našem SKOB Ostrava," řekl hlavní organizátor akce Josef Juřeník.

Zhruba o 35 stupňů východně, vzdušnou čarou 4,5 km, uspořádal v Dolní oblasti Vítkovic Světový den orientačního běhu sportovní oddíl free.lepus.cz. Start tří okruhů, okolo multifunkční auly GONG, Vysoké pece č.1- Bolt Tower a dalších historických míst, byl u Malého světa techniky U6.

"Kromě pohybu mezi krásnými historickými budovami a bývalými hutními a hornickými provozy jsme v okruhu C nabídli i střelbu z laserové pistole na terče. Pro účastníky, kterých tady přišlo 210, bylo připraveno pět závodních terčů, které se používají v moderním pětiboji. O tuto disciplínu byl velký zájem. Střelbu připravila firma Wings Group. O střelce se starali Pavel Režný a Jan Kubíček," informoval o akci Josef Zajíc, ředitel závodu.

Účastníci na akcích obdrželi originální diplomy, nálepky, pohlednice, orientační pexeso a další drobné dárky, které připravil Český svaz orientačních sportů.

V rámci prvního ročníku Světové dne orientačního běhu se v České republice zúčastnilo více než 7000 lidí. Je předpoklad, že v letošním roce účast dosáhne něco okolo 10 000 zájemců.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám