Hlavní obsah

Světový den boje proti AIDS si připomněla i Ostrava

Novinky, Dana Fojtíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První prosinec je den, kdy si mnozí lidé na celém světě připínají na klopu červenou stužku a připomínají si tak Světový den boje proti AIDS.

Foto: Dana Fojtíková

Tramvaj proti AIDS s posádkou vozu.

Článek

Dávají na vědomí ostatním, že podporují HIV pozitivní v jejich nelehkém osudu a nechtějí se smířit s jejich diskriminací. Ukazují tím také své odhodlání proti AIDS bojovat a to tak, že vědí, jak se před HIV infekcí chránit.

Speciální tramvaj proti AIDS vyjela v Ostravě již po páté. Projekt, který se uskutečnil u příležitosti Světového dne boje proti AIDS, je připravován Českou společností AIDS pomoc, o. s., IFMSA CZ Ostrava, Lékařskou fakultou OU v Ostravě a Dopravním podnikem Ostrava a. s.

Cestující v této tramvaji neplatili, naopak, byly jim rozdávány informační letáky, preventivní materiály a kontakty na místa, kde je možno nechat se anonymně a bezplatně otestovat.

Jak se HIV nepřenáší: podáním ruky, polibkem, použitím WC, zakašláním, kýchnutím, koupáním v bazénu, bodnutí hmyzem, společným užíváním nádobí...

Jak se HIV přenáší: nechráněným pohlavním stykem (bez kondomu), krevní cestou (společné užívání injekční stříkačky), přenosem z matky na plod

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám