Hlavní obsah

Světová premiéra baletu Tři mušketýři v ostravském Divadle Antonína Dvořáka je za dveřmi

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo moravskoslezské uvede ve světové premiéře balet Tři mušketýři. Inscenace vznikla na objednávku Národního divadla Moravskoslezského pro soubor baletu. Autorem hudby je Jan Kučera, choreografii a scénu vytvořil kanadský choreograf Paul Chalmer.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21.3.2017 Světová premiéra baletu Tři mušketýři. Z generálky 17.3.2017. Kardinál Richelieu - Yago Catanalis Heredia.

Článek

Tvůrci baletů si pro svá díla s oblibou vybírají romantické příběhy, v nichž se hrdinové prožívající osudové okamžiky potýkají s nepřátelstvím, zradou a intrikami. Není proto divu, že se slavný Dumasův román v ostravském divadle dočkal již druhého provedení. To první mělo premiéru v roce 1985.

Pro současnou baletní inscenaci objednalo Národní divadlo moravskoslezské zcela novou hudbu skladatele a dirigenta Jana Kučery.

„Paul Chalmer vytvořil přehledný bodový scénář, kterého jsem se mohl po celou dobu držet. Hudba je tedy vytvořena přímo na konkrétní situace, atmosféry a dějové zvraty. Každá z hlavních postav má svůj hudební leitmotiv, který se v různých variacích vrací a proměňuje podle potřeby děje. Chtěl jsem vytvořit hudbu, která bude baletu v dobrém slova smyslu sloužit, diváka vtáhne do děje, v pravý čas dokáže postrašit, rozjásat či dojmout, plně ukáže barevné možnosti symfonického orchestru, je sdělná melodicky výrazná. To není málo cílů. Jestli se mi to povedlo, musí posoudit publikum,” řekl Jana Kučera.

Choreografie Tři mušketýři vychází z klasické baletní techniky, ale přizpůsobuje se přirozené řeči těla a výrazu, takže se zbavuje například tradiční baletní pantomimy. Obrovskou roli také hrají scény se šermem, které  by měly působit co nejvíce realisticky.

„Jsem velmi vděčný, že mám vedle sebe mistry šermu Petra Sýkoru a Ivana Petráka. Bylo pro mě velice důležité, aby se tanečníci naučili správnou techniku šermu, nejen kvůli uvěřitelnosti scén, ale především, kvůli jejich bezpečnosti. Tanečníci souboru baletu NDM začali studovat šerm mnoho týdnů předtím, než jsem do Ostravy přijel. Díky tomu jsme mohli společně pracovat na dosažení hladkého a bezpečného propojení techniky baletní i šermířské,” prozradil choreograf Paul Chalmer.

Na scéně Paula Chalmera v kostýmech Anny Kontek se diváci mohou těšit na umělce v hlavních rolích: Král Luvík XIII. -  Stéphane Aubry, Královna Anna Rakouská -  Brittany Haws / Michaela Vápeníková, Kardinál Richelieu - Yago Catalinas Heredia, Vévoda z Buckinghamu - Stefano Pietragalla, Milady de Winter -   Shino Sakurado, Athos - Koki Nishioka, Porthos - Rei Masatomi, Aramis - Sergio Méndes Romero, d´Artagnan - Giordano Bozza, Constance Bonacieux - Chiara Lo Piparo, Rochefort - Macbeth Konstantin Kaněra a další.

Světová premiéra se uskuteční 23. března od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám