Hlavní obsah

Světlušky v Bělském lese

Novinky, Josef Zajíc

Bělský les je příměstský les v Ostravě-Hrabůvce. Jedná se o rekreační a odpočinkovou oblast pro 115 000 obyvatel Městského obvodu Ostrava-jih. Světlušky nebyly světluškami, ale orientačními běžci, kteří se utkali na posledním letošním žebříčku Moravskolezského kraje v nočním orientačním běhu.

Foto: Josef Zajíc

Na startu je nutné dobré soustředění, přečtení mapy a rozhodnutí o správném postupu.

Článek

Na sobotní večer 30. října připravil závod v nočním orientačním běhu, počtem i organizačními schopnostmi největší sportovní klub OB v Ostravě. Stavitel tratí Milan Svěchota spolu s hlavním rozhodčím Jiřím Ryšavým připravili zajímavé a náročné tratě.

Je třeba si uvědomit, že závodníci běhající podle mapy s pomocí busoly a svítícími si halogenovými lampami, vidí jen to, na co jim dobré či méně dobré světlo dosvítí. Jinak naprostá tma. Jen občas zasvítí oči srnek, lišek, zajíců či jiné lesní zvěře.

S těmito a jinými nástrahami si všichni věděli rady a závod zdárně dokončili. Dobré bylo ,že se zúčastnili i rodiče s dětmi, pro které byl závod nezapomenutelným dobrodružstvím, zvláště pokud běželi poprvé. I takové zážitky nabízí orientační běh.

Zúčastnilo se 120 závodníků z Moravskoslezského kraje  a Polska. Nejlepší z mladších kategorií obdrželi ceny a všichni ostatní diplomy.

V kategorii mužů na 5,9 km zvítězil Ondřej Kantor z Třince před Petrem Jaškem ze Šterberka a Miroslavem Hadačem z Opavy. Trať žen v nočním orientačním běhu byla dlouhá 5,3 km. Se záludnostmi nočního lesa se nejlepe vypořádala Lucie Moravcová z Opavy před Malwinou Vysockou z Polska. Třetí příčku obsadila Radka Svobodová z Opavy.

Podrobné výsledky si mohou zájemci zjistit na stránce pořádajícího oddílu: http://skob-ostrava.cz/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám