Hlavní obsah

Svět dokonalých iluzí, kde papír ožívá, zve k návštěvě

Novinky, Martina Váňová

Na návštěvu místa, kde papír ožívá se lze vydat do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují. Přes 80 českých i zahraničních autorů zde představuje své umění z materiálu, který využívá lidstvo celá staletí. Reprezentuje tisíce hodin lidské práce, umu a trpělivosti.

Foto: Martina Váňová
Článek

Při procházce papírovým světem uvidíte vypracované zmenšeniny světové architektury, k jejichž návštěvě by ve skutečnosti nestačilo několik dovolených.

Mezi nejzajímavější modely architektury jistě patří model Zlaté uličky v neuvěřitelné zmenšenině 1:1400 a model celého Pražského hradu s kompletním funkčním pouličním osvětlením.

Letošní rok si celá země připomíná významné výročí narození Karla IV. V MPM se i my připojujeme vzpomínkou na toto mimořádnou osobnost evropské historie. V expozici si budete moci z nového úhlu pohledu připomenout jeho pražské stavby – Karlův Most či Chrám sv. Víta, ale i další. Dozvíte se víc přímo při prohlídce.

Uvidíte ovšem i modely historických i současných automobilů, letadel, která bojovala na frontách 1. a 2. světové války, kosmické dopravní prostředky, jež zejména v minulém století poutaly zájem lidí na celém světě.

V expozici jistě nepřehlédnete modely zvířat, všelijakých brouků, ptáků, a budete obdivovat nejen um a zručnost těch, co modely postavili, ale i kreativitu a nápaditost tvůrců vystřihovánek, ze kterých je vystříhali a slepili. Uchvátí vás zmenšenina baltského pobřeží s majáky. Řada lodí z různých historických dob.

Expozice, krátkodobá výstava a papírová dílna jsou otevřeny každý den od 9 do 17 hodin. Nejen pro malé návštěvníky máme pracovní listy, kvízy a soutěže. Každý den se v Muzeu promítá projekce dokumentů z papírového světa. Zkuste ulovit naši kešku.

Muzeum papírových modelů patří k nejzajímavějším muzeím v České republice, získalo certifikát Českého systému kvality služeb. Děti do 6 let mají vstup zdarma. Najdete zde kamenný obchod s modelářským zbožím, turistické suvenýry i informace. Vedle Muzea je nová kavárna s venkovní terasou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám