Hlavní obsah

Svaz vinařů ČR vyhlásil 4. ročník prestižní soutěže Vinařství roku

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž o titul Vinařství roku 2012 je v plném proudu, již koncem ledna bude zveřejněna šestice finalistů. Prestižní vinařská soutěž vyvrcholí 28. března v pražské Lucerně, kdy bude v rámci slavnostního večera předáno ocenění nejlepšímu vinařství za jeho snahu v průběhu uplynulého kalendářního roku.

Foto: Svaz vinařů ČR

Vítěz loňského ročníku František Mádl - držitel titulu Vinařství roku 2011

Článek

Zásadní změnou proti předchozím ročníkům je, že se vinařství nyní mohou do soutěže přihlásit sami.

„S ohledem na nestabilitu a aféry, které se objevily na trhu s alkoholickými nápoji v roce 2012, jsme se rozhodli pro změnu. Pro ještě větší transparentnost a zpřísnění pravidel. Tyto kroky by měly přispět k dalšímu kvalitativnímu posunu soutěže i samotných vinařství ucházejících se o tak prestižní titul,“ uvedl předseda Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. „Proto také oceňujeme odvahu těchto firem respektovat nová pravidla a podrobit se přísnějšímu hodnocení než tomu bylo v minulosti,“ dodal.

V letošním roce se o postup mezi finálovou šestici utká 19 vinařských společností, které řádně splnily striktní kritéria výběru. Na základě bodování nezávislých nominovatelů z nich bude vybráno 6 firem s nejvyšším počtem bodů (3 fyzické a 3 právnické osoby), které budou bojovat o titul Vinařství roku 2012.

O vítězi a nositeli titulu Vinařství roku 2012 rozhodne v průběhu ledna odborná porota (složená ze zástupců vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Vinařského fondu a Asociace sommelierů ČR) na základě posouzení objektivních a subjektivních kritérií u jednotlivých vinařství.

Vítěz Vinařství roku 2012 bude vyhlášen na slavnostním galavečeru 28. března ve Velkém sále paláce Lucerna. Současně zde budou oznámeny výsledky i v dalších kategoriích, jako je cena veřejnosti, cena za nejlepší literaturu propagující víno a cena za kvalitní novinářskou práci propagující víno. Nově bude předána také cena významné vinařské osobnosti s celoživotním přínosem pro tento obor a mladému vinaři - enologovi do 38 let.

Soutěž Vinařství roku je na rozdíl od jiných vinařských soutěží v ČR postavena na komplexním posuzování vinařských společností – tedy nejen na základě kvality vyráběného vína, ale také podle toho, jak svým podnikáním přispívají k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství. A které z vinařství má tedy největší šanci na úspěch? „Zjednodušeně řečeno je to vinařství, které produkuje nejlepší vína a současně je nejlépe řízeno,“ odpověděl Tibor Nyitray.

Soutěž vyhlašuje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem a za významné podpory Vinařského fondu ČR a také České spořitelny a. s. a dalších partnerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám