Hlavní obsah

Svatovojtěšská medaile za knihy o katedrálách

Novinky, Miroslav Moravec
Aktualizováno

Vysokého ocenění se nedávno dostalo historikovi umění a spisovateli, publicistovi Peterovi Kováčovi ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě.

Historik a spisovatel Peter Kováč (vlevo) převzal z rukou kardinála Domika Duky Svatovojtěšskou medaili

Článek

V historických prostorách a slavnostní atmosféře udělil kardinál Dominik Duka Peterovi Kováčovi zlatou Svatovojtěšskou medaili za knihy o katedrální gotice (pětidílná edice Stavitelé katedrál). Peter Kováč knihy vydal sám v nakladatelství Ars Auro Prior, které založil a provozuje.

Svatovojtěšskou medaili uděluje pražský arcibiskup významným osobnostem za jejich neopominutelné dílo. Autorkou ocenění je akademická sochařka J. K. Trčková, která se nechala inspirovat podobou sv. Vojtěcha, zachycenou ve scénách ze života a smrti tohoto patrona pražské arcidiecéze na románských dveřích (Porta regia) gotické katedrály Nanebevzetí Panny Marie v polském Hnězdně.

Úctyhodné dílo

Jak nám Peter Kováč sdělil, tohoto ocenění si nesmírně váží, neboť je pro něho obrovskou poctou i velkým podnětem k jeho další práci. Ke spolupráci na knihách o katedrální gotice přizval čtyřiatřicet renomovaných odborníků z devíti zemí, mezi nimi i nejproslulejší znalce - Jacquese Le Goffa z Francie, Petra Kurmanna ze Švýcarska, Willibalda Sauerländera z Německa nebo Maxe Seidela z Itálie.

Všech pět svazků má dohromady 2730 stran, dva tisíce původních fotografií a jejich součástí jsou také překlady latinských středověkých dokumentů a traktátů, které jsou poprvé publikovány česky. Obdobná knižní série je na domácím i zahraničním knižním trhu zcela unikátní.

Peter Kováč knihy ze jmenované edice připravoval více než pětadvacet let. Jistě všechny jeho čtenáře potěší zpráva, že pátým dílem edice nekončí, jak autor původně zamýšlel, ale že Peter Kováč intenzívně pracuje se svými přáteli na šestém dílu, který bude věnován katedrálám remešské církevní provincie. Jde především o Pikardii (Amiens, Laon, Soissons, Noyon, Senlis, Beauvais).

Aby si trošičku od této vysoce kunsthistoricky odborné mravenčí práce odpočinul, průběžně pracuje na odborně-populární knize, zabývající se příběhy a osudy slavných modelek slavných malířů.

Cesta do Remeše se blíží

Aby všech těch aktivit Petera Kováče nebylo dost, musíme připomenout, že je editorem a provozovatelem webu stavitele-katedral.cz, úžasného projektu, který založil a do života uvedl právě před deseti lety. Oficiálně byl spuštěn 25. června 2009. Tyto stránky si do dnešních dnů našlo na 572 000 čtenářů, především z České republiky, Slovenska, Polska, Německá a USA.

Zbývá dodat, že Peter Kováč též pořádá zájezdy pro milovníky jmění po Evropě i v zámoří. Kupříkladu na jaro 2020 připravuje pro všechny obdivovatele katedrálního umění speciální zájezd Francouzská katedrální gotika (krajem Pikardie po stopách Villarda de Honnecourt).

Právě katedrální gotice v této nesmírně důležité kulturní oblasti bude věnován, jak jsme již řekli, šestý díl Kováčovy unikátní a jedinečné encyklopedie Stavitelů katedrál. Během týdenního zájezdu se bydlí přímo v centru Remeše a v centru Amiensu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám