Hlavní obsah

Svatomartinské čokoládobraní aneb Slavnosti mladého vína a čokolády na Starých Hradech

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně se na svatého Martina (11. 11.) po celé České republice otvírají mladá vína. Na Podzimní slavnosti mladého vína na počest Svatého Martina a čokolád mnoha druhů a chutí pro děti lákají Staré Hrady v sobotu 12. listopadu. Provázet je budou rytířské turnaje a Dračí čarodějné pohádkové prohlídky.

Foto: Staré Hrady
Článek

Každoročně v den svatého Martina, tedy 11. listopadu, přesně v 11 hodin se po celé České republice otvírají první vína nového ročníku, tzv. mladá vína. Podle dne jejich oficiálního otevření se jim také říká svatomartinská vína.

Svatomartinská vína z podzimního sběru bývají na trh uvedena již několik týdnů po sklizni. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik hodin, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké na území České republiky a projít hodnocením nezávislé komise (ochranná značka „svatomartinské“ byla zaregistrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond České republiky).

Oslavy spojené s otevíráním mladých vín pocházejí již z dob císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně.

„Na Svatomartinském čokoládobraní v sobotu 12. listopadu se budou prezentovat vína předních českých a moravských vinařů v tomto zastoupení: Vinařství Líbal, Víno Tichý, Vinařství Plaček, Vinařství Komarov, Vinařství Dufek a Víno Nechory. Bude se jednat o 6 druhů Svatomartinských vín, 4 druhy mladého vína a dále pak vína pozdní sběr, výběry z hroznů a zemská vína těchto uznávaných vinařů,” uvedla Petra Suková, majitelka hradu a zámku Staré Hrady.

„Pokud jde o čokoládobraní, kde je generálním partnerem akce CARLA, český výrobce čokolády, ochutnávat se bude čokoláda dračí Drakuláda mléčná 31procentní i hořká 70procentní. Na čokojarmarku budou připraveny horké čokolády i tabulkové čokolády různých chutí, druhů, barev a vůní. Nebude chybět ani originální starohradská medovina (jak horká, tak i studená) s nealko verzí pro děti a řidiče. Novinkou je Archibaldova čertovská medovina - čertovsky dobrý mok s přídavkem pekelného koření. Vstupné na jarmark je zdarma,” dodala Petra Suková.

„Dále na hradním kolbišti pořádáme Velké rytířské turnaje na počest Svatého Martina, a to ve 12, 14 a 16 hodin. Všechny tři prohlídkové trasy - Hrad a zámek s Dračí královskou komnatou, Zámecké pohádkové sklepení a Hradní pohádková půda + Čarodějná Bestyjola s živými zvířátky - jsou v provozu po celý den - od 10 do 18 hodin. Probíhají Dračí čarodějné pohádkové prohlídky pro děti i dospělé - pojďte s námi do pohádky zachránit princeznu Laskonu. Přijďte a všemi smysly ochutnejte Svatomartinské slavnosti na Hradu a zámku Staré Hrady,” láká na Staré Hrady Petra Suková.

Reklama

Výběr článků

Načítám