Hlavní obsah

Svátkem slovenského folkloru ožije rožnovské Valašské muzeum v přírodě

Novinky, Libuše Miarková

Jánošíkův dukát je jediným menšinovým festivalem u nás, který se věnuje slovenské lidové kultuře. Letos se koná už jedenadvacátý ročník a jeho příznivci si dají dostaveníčko ve dnech 2. až 4. srpna 2019 v Dřevěném městečku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Foto: Bára Melichová

Spoluorganizátorem Jánošíkova dukátu je folklorní spolek Púčik z Brna.

Článek

V místním amfiteátru vystoupí dvacet šest folklorních souborů, skupin a sóĺistů z České republiky a Slovenska. Do městečka pod Radhoštěm s lidovými písněmi, tancemi a zvyky zavítají také slovenské krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Maďarska, Polska i Srbska. Představitele národnostních menšin žijících v České republice zastoupí Rusíni.

Na co všechno se mohou návštěvníci významného folklorního svátku těšit,  je zveřejněno zde: https://www.nmvp.cz/roznov/program/akce/janosikov-dukat

Doprovodné programy mezinárodního festivalu

V prostorách Sušáku lze zhlédnout autorskou výstavu Vladimíra Lindera, slovenského fotografa žijícího v Kanadě, nazvanou Emócie gotiky z baziliky svatého Jakuba v Levoči.

Diváci se každoročně těší na valašské mistrovství ve stloukání másla, které je letos spojené se soutěží jmenovců slavného zbojníka – Jánošíků z Čech, Moravy, Slovenska i ze světa.

Chybět nebude ani malá škola hry na na fujaru a píšťalky pod vedením známého výrobce, muzikanta a pedagoga Drahoše Daloše z Lehoty pri Nitre. Lektoři tance ze souboru Haviar a Borostván seznámí návštěvníky se základy gemerských tanců. Mistři lidových řemesel se již tradičně představí na oblíbeném jarmarku.

Dárek městu

„Letošní festival věnujeme jako poděkování městu Rožnov pod Radhoštěm. Zveme všechny Rožnovany a další milovníky slovenského folkloru v sobotu 3. srpna od 9.30 hodin na Masarykovo náměstí na bohatý kulturní program. Všichni účinkující se pak v 10.30 hodin odeberou v průvodu do dřevěného městečka, kde vzápětí začne program věnovaný Rožnovu pod Radhoštěm,“ uvedl ředitel festivalu Vlastimil Fabišik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám