Hlavní obsah

Svátek milovníků jazzu ve Vsetíně se blíží

Novinky, Klára Blažková

V sobotu 17. října se ve vsetínském domě kultury uskuteční již 22. ročník Vsetínského jazzového festivalu. Hlavní hvězdou večera bude zpěvák Peter Lipa se svým bandem. Večerem provede moderátor Aleš Benda.

Foto: Promo Peter Lipa

Slovenská jazzová legenda Peter Lipa

Článek

Program dvacátého druhého ročníku zahájí v 18.00 hodin ve foyer domu kultury rožnovská jazzová formace Zbyněk Terner Company, která v průběhu večera zahraje hned třikrát, mezitím co bude ve velkém sále probíhat přezvučování, a zajisté vás správně naladí.

Prvním účinkujícím na pódiu ve velkém sále bude od 18.30 hodin valašskomeziříčský orchestr JazzZUŠák, který působí pod Základní uměleckou školou Alfréda Radoka. Orchestr se zaměřuje na jazzovou hudbu a hraje jazzové evergreeny autorů jako Glenn Miller, Duke Ellington, Josef Zawinul, Quincy Jones nebo Leonard Bernstein v úpravách svého vedoucího a dirigenta Jaromíra Kužely. V současné době čítá orchestr více než 30 členů, jehož sólovou zpěvačkou je Ivana Kandráčová.

Vsetínskému publiku se v rámci festivalu představí talentovaná slovenská jazzová zpěvačka mladší generace Hanka Gregušová, která vystoupí od 19.30 hodin spolu se svým bandem. Hanka je jednou z nejpozoruhodnějších pěveckých objevů na slovenské scéně. Svět soulu a jazzu ji učaroval už během pobytu ve Spojených státech, kde začala vystupovat ve společnosti vynikajících jazzových hudebníků. Na svém kontě má již dva sólové hudební nosiče. V rámci vsetínského vystoupení zazní skladby z jejího posledního alba „Essence“, kde vzdává hold slovenské folklorní hudbě přearanžované do jazzu spolu s vybranými jazzovými standardy. Hudebními partnery budou Hance zkušení a profesionální jazzový muzikanti Ondrej Krajňák (klavír), Tomáš Baroš (kontrabas) a Marián Ševcík (bicí).

Ve 20.45 hodin vystoupí hlavní host festivalu legendární slovenský jazzový zpěvák Peter Lipa za doprovodu své kapely ve složení: Michal Fedor (bicí), Michal Žáček (saxofon), Michal Šimko – (baskytara), Peter Lipa jr. (klávesy). Peter Lipa, nejvýznamnější osobnost slovenské jazzové scény, je nejen zpěvák a skladatel, ale působí také jako organizátor hudebních produkcí, moderátor, manažer, dramaturg a promotér festivalu Bratislavské jazzové dni. V jeho repertoáru najdeme tradicionály, standardy z oblasti swingu a moderního jazzu. Na svém kontě má více než dvacet alb.

Jazzový festival ve 22.15 hodin uzavře vystoupení brněnského Vilém Spilka Quartetu ve složení: Radek Zapadlo (tenor saxofon), Vilém Spilka (kytara), Vlastimil Trllo (kontrabas) a Martin Kleibl (bicí). Všechny členy tohoto kvarteta spojuje záliba v improvizaci a přetváření zajímavého hudebního materiálu. Kytarista a lídr Vilém Spilka se na české jazzové scéně pohybuje od roku 1994, je uměleckým ředitelem a dramaturgem JazzFestBrno a kromě aktivního muzikantství se věnuje také pedagogické činnosti na jazzové katedře JAMU v Brně.

Předprodej vstupenek probíhá v kině Vatra. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám