Hlavní obsah

Sváteční atmosféru ve městech navodí rozsvícení vánočních stromů a světelné výzdoby

Novinky, Táňa Arťušenková

Kdo se nemůže dočkat nejkrásnějších svátků v roce, určitě se těší na rozsvícení na náměstích a návsích vánočních stromů a světelné výzdoby. Nejinak tomu bude v Bruntále, kde se jedle obrovská rozzáří na náměstí Míru už v pátek 29. listopadu.

Foto: Táňa Arťušenková

Vánoční atmosféru si lze užít i v betlému v Pradědově galerii v Jiříkově.

Článek

Připravena je zábava pro celou rodinu. Vystoupí Městský dechový orchestr, vyhlášen bude vítěz ankety o pojmenování vánočního stromu. Pak začne program s písničkami, tanci, soutěžemi i poštou pro Ježíška.

Také v Rýmařově se nazdobený strom rozsvítí v pátek 29. listopadu na náměstí Míru. Akci doprovodí malý vánoční jarmark, uskuteční se tvůrčí vánoční dílničky, vystoupí STD Buřinka, Haleluja Band Šumperk a Bernardini Břidličná.

Strom ve Vrbně pod Pradědem slavnostně zazáří první adventní neděli, která připadá na 1. prosince. V jeho blízkosti budou také jiskřící andělé s trumpetami a se zeměkoulí. Od 12 hodin je možné navštívit vánoční farmářský trh. Od 15 hodin hraje Kapela 2G band Mirka Schuberta, program předvedou dětí z mateřské školy a po rozsvícení stromu začne ohňová show.

Lidé, kteří během vánočních svátků chtějí udělat radost dětem na Ukrajině, mohou až do 30. listopadu darovat sportovní a školní potřeby, hračky a další věci v rámci sbírky Darujme dětem na Ukrajině naději a vánoční úsměv, kterou pořádá Spolek Přátelé Vrbenska a město Vrbno pod Pradědem ve spolupráci s Arcidiecézní charitou Olomouc.

V Krnově bude vánoční výzdoba navozovat sváteční atmosféru od 29. listopadu do 7. ledna. V blízkosti radnice jsou její součástí také dva stromy, platan proti Bauerovy kavárny a borovice nedaleko Radničního restaurantu, a světelná brána na promenádě ve tvaru mašle. Lidé se mohou těšit na novinku – třímetrového anděla v severní části náměstí. Vánoční strom na Hlavním náměstí se rozzáří v doprovodu ohňostroje 1. prosince u příležitosti zahájení adventních trhů.

Ty potrvají do 7. prosince a nabídnou vystoupení Martina Chodúra, Yo Yo Bandu nebo Františka Nedvěda. Chybět nebudou tradiční vánoční zvyky. Pro děti je připraven pohádkový kolotoč, setkání s anděly na chůdách i tvoření v Ježíškově poště.

Po dobu trvání adventních trhů, vždy v 17.15 hodin, mohou zájemci vystoupat na věž radnice, kde je kromě pohledu z výšky čeká také komentovaná prohlídka. Rodinám s dětmi je věnován čtvrtek 5. prosince s Mikulášem s čertem a andělem, hrami a aktivitami s vánoční tématikou a pohádkou O jablku poznání. Skupina Slack Show nad hlavami diváku předvede akrobacii na laně.

S čerty si zejména děti užijí na zámku ve Slezských Rudolticích v sobotu 30. listopadu. Za bránami čertovského zámku, které se otevřou ve 14 hodin, čeká peklo ve sklepení a přijde Mikuláš s andělem. Pro děvčátka a chlapce jsou připraveny soutěže, pro všechny občerstvení a prohlídka komnat.

Za pekelníky lze do Slezských Rudoltic dojet Mikulášským parním vlakem po osoblažské úzkokolejce. Historická vlaková souprava vyjíždí z Třemešné ve Slezsku ve 13.15 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám