Hlavní obsah

Svatební šaty napříč staletími budou k vidění ve zlínském muzeu už jen několik dní

Novinky, Alena Babicová

Jak vypadaly šaty, ve kterých se vdávaly naše maminky, babičky i praprababičky se mohou návštěvníci dozvědět na výstavě svatebních oděvů a doplňků z let 1800 – 2000 v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Foto: archiv 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

Výstavu s názvem Zlínské nevěsty doplňuje i historický kočár z roku 1871, svatební tabule či ložnice novomanželů z 20. let 20. století. To vše si mohou lidé prohlédnout ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do neděle 1. října. 

„Výstava nabízí pohled na desítky různorodých svatebních šatů od těch nejstarších, velmi vzácných empírových, až po šaty z nedávné minulosti. Perličkou výstavy je dokonalá replika svatební róby Marie Menčíkové, ve kterých se v roce 1912 provdala za Tomáše Baťu, nebo kostýmek Ivany Trumpové, který měla na svatbě svých přátel v 80. letech,“ uvedla Mgr. Miroslava Štýbrová, kurátorka výstavy z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Z informačních panelů se lidé dozvědí, i jaké bývaly další svatební zvyklosti nebo jak vypadala typická svatební hostina na Zlínsku. Součástí výstavy je i zkušebna, kde se návštěvnice mohou na chvíli proměnit v nevěsty. Čekají tam na ně několikery svatební a družičkovské šaty z různých období a na doplnění jsou připraveny čelenky, závoje i boty.

 K výstavě připravili lektoři muzea v sobotu 23. září doprovodný program. Dílna pojmenovaná Slečna Marie zdobí svatební tabuli naučí malé i velké návštěvníky, jak vkusně skládat ubrousky nebo vyrobit jmenovky, papírové aranžmá či svícny. Začátek je v 10 hodin dopoledne a pokračuje i odpoledne od 14 do 16 hodin.

Zájemci si mohou rezervovat místo na emailu: objednávky.skoly@seznam.cz či telefonním čísle 573 032 319 – 21. V rámci Dne Zlínského kraje je tento program, stejně jako vstupy do všech muzejních expozic zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám