Hlavní obsah

Svatba arcivévody a vévodkyně ožije na zámku Konopiště

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava věnovaná vzpomínce na pohádkovou svatbu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este a hraběnky Chotkové se uskuteční od 28. června do 31. července na zámku Konopiště.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Svatba Arcivévody Františka Ferdinanda d´Este a vévodkyně Žofie z Hohenbergu - rozené hraběnky Chotkové - se konala 1. července 1900 v Zákupech.

František Ferdinand si manželství vynutil na císaři Františkovi Josefovi, který souhlas se sňatkem s hraběnkou Chotkovou odmítal dát proto, že podle zákonů habsburského panovnického domu mohli členové dynastie uzavírat sňatky pouze s příslušníky panovnických dynastií.

František Ferdinand se však odmítl oženit s kýmkoli jiným. Až žádosti zaslané papežem Lvem XIII., ruským carem Mikulášem II. i německým císařem Vilémem II.  císaři s odůvodněním, že by spor mohl vyvolat domněnky o nestabilitě monarchie, našly odezvu.

Hraběnka Žofie Chotková se s Františkem Ferdinandem seznámila roku 1896 v Praze. Patřila k nejvyšší české aristokracii s rodokmenem sahajícím do 13. století, ale byla chudá, zastávala proto místo jako dvorní dáma arcivévodkyně Isabely, žijící v Bratislavě.

Jejich setkání pokračovala i u strýce Bedřicha Rakousko-Těšínského a byla tak častá, že vyvolala dojem, že má zájem o některou z dcer. Až v roce 1898 arcivévodkyně Isabela našla Františkův medailonek s Žofiinou podobenkou, tím byl jejich vztah prozrazen a všichni se dověděli, že středem jeho zájmu není některá z jejich dcer, ale jejich dvorní dáma. Arcivévodkyně proto vyvolala skandál.

Přesto si sňatek František Ferdinand prosadil, ale za podmínky, že se musel pro potomky vzdát nároků na trůn. Císař František Josef mu v zájmu monarchie po roční lhůtě na rozmyšlení dal svolení pouze k tomuto morganatickému sňatku.

Svatba se uskutečnila 1. července 1900 v Zákupech a nezúčastnil se jí nikdo z císařské rodiny, ani Františkovi bratři. Manželé žili střídavě v zámku Belvedere ve Vídni, v zámku Zákupy v Čechách a na zámku Konopiště. Svého manžela nesměla oficiálně doprovázet, při ceremoniálních příležitostech od něj byla oddělena, a jejím prvním vystoupením na veřejnosti byla až cesta do Sarajeva.

"Od 28. června do konce července bude na průsečíku všech tří zámeckých okruhů miniexpozice sbírkových předmětů, pocházejících ze svatby Františka Ferdinanda d´Este a Žofie, rozené Chotkové. V uzavřené skleněné vitríně budou v rámci akce Oživlé památky – letní milostná ladění mimořádně vystaveny exponáty, které jsou jinak uloženy v zámeckých depozitářích. Jedná se o svatební živůtek, ornát a liturgické textilie (korporál, manipul, štola, bursa), ušité ze svatebních šatů Žofie, ze saténu a pravého hedvábí, vyšívané stříbrem. Dále budou k vidění svatební fotografie a samozřejmě patřičná květinová výzdoba," informovala Jana Sedláčková ze státního zámku Konopiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám