Hlavní obsah

Švandovo divadlo uvede v repríze inscenaci Slušný člověk s Miroslavem Hruškou v hlavní roli

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Divadelní adaptaci novely Karla Čapky Obyčejný život uvede v úterý 10. dubna od 19 hodin Švandovo divadlo. Inscenace, která se hraje v režii Martiny Krátké pod názvem Slušný člověk a která měla premiéru 4. února 2017, je uváděna ve Studiu Švandova divadla.

Foto: archiv Švandovo divadlo

Herečtí protagonisté inscenace Slušný člověk.

Článek

Ústřední postavou je železničář, který to během let dopracoval až na ministerského úředníka. Zatímco on sám sebe léta považoval za nenápadného, skromného a bezúhonného človíčka, teprve až během životního bilancování, kdy už se ho dotýká smrt, zjišťuje, že všechno bylo přece jenom jinak a že zdaleka nežil jen jeden život obyčejného prosťáčka. Že se v něm skrývá mnohem více postav a že nebyl jen tím, čím se jevil navenek.

A kde jinde by k tomu mohlo dojít než právě na vlakovém nádraží, kde se lidé potkávají a jsou si zcela anonymní, míjejí se a tvoří jakýsi převalující se dav vzájemných cizinců.

Co před sebou titulní hrdina skrývá záměrně a nakolik je sám sobě cizincem? Kolik vášní, běsů a tužeb unese obyčejný život jednoho nenápadného člověka a kolik anonymity je v intimitě každého z nás – o tom je právě tato inscenace.

Herečka a příležitostná režisérka Martina Krátká už při psaní dramatizace chtěla do hlavní role obsadit Miroslava Hrušku, což se podařilo. Klíčové ženské postavy ztvárňuje Bohdana Pavlíková, dále hrají Marek Pospíchal, Petr Buchta a Anna Glässnerová v alternaci s režisérkou.

Inscenace Slušný člověk vznikla v dramaturgii Libora Vodičky, z dalších tvůrců nelze nezmínit Lucii Labajovou (scéna), Lenku Odvárkovou (kostýmy), Otu Balage (hudba), Jitku Dvořákovou (produkce) a Blanku Popkovou (inspice, asistent režie).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám