Hlavní obsah

Sušickou nemocnici navštívil kandidát na prezidenta Michal Horáček

Novinky, Alena Lochmannová

V úterý 14. února navštívil nemocnici v Sušici kandidát na prezidenta České republiky Michal Horáček.

Foto: Pavel Pěchoušek

Nemocnici v Sušici navštívil kandidát na prezidenta České republiky Michal Horáček.

Článek

Z médií se dozvěděl o osudu čerstvě třicetileté ukrajinské lékařky Liudmyly Bratashchuck, která dala výpověď v nemocnici v Kyjevě, začala se učit česky, půjčila si peníze na cestu, vízum a počáteční investice a vyrazila do České republiky.

„Bylo to náhlé rozhodnutí. Návštěva nemocnice byla improvizovaná. Chtěl jsem se osobně seznámit s příběhem mladé ukrajinské lékařky, která svou budoucnost vidí v naší zemi,” uvedl Michal Horáček.

„Dozvěděl jsem se mnohé o ponižujícím procesu, kterému kvalifikované síly z blízkého, kulturně kompatibilního zahraničí vystavujeme, a to i v čase, kdy takové síly nezbytně potřebujeme. Korupce, která tento proces kvůli našemu nezvládání situace provází, je děsivá,” uvedl po rozhovoru s Liudmylou Michal Horáček.

Podle ředitele nemocnice Martina Straky byla návštěva prezidentského kandidáta pro malou nemocnici, která zaměstnává 200 lidí čest. „Pan Horáček si všiml článku o Lídě v médiích. Což je důkazem toho, že vedle zdravotnické práce klademe důraz i na naše dobré jméno a PR, což byla dříve oblast, kterou jsme zanedbávali,” uvedl Straka.

Podle něj je situace s nedostatkem českých lékařů v našem zdravotnictví téměř krizová. „Naši mladí logicky odcházejí do Německa. Potřeba pomoci z vně je zjevná a buďme realisté, lékaře z Irska či Švýcarska asi nezískáme, orientace na východ tak představuje logické východisko,” uvádí Straka.

Straka se s Liudmylou dobře zná, protože jsou kolegové z interního oddělení, kde je sám primářem. Při návštěvě Horáčka nejvíce potěšilo, že se Liudmile v Sušici líbí. „Chválila své české kolegy, kteří jsou na ni milí a pomáhají se vším, od  těch odborných věcí, až po lepší zvládání češtiny,” uvedl Michal Horáček s tím, že doufá v to, že se Liudmila rozhodne zůstat v České republice.

„Možná, že v budoucnu mezi nás přibude spoluobčan - akceschopný, učenlivý. Takové potřebujeme,” myslí si Horáček. „Sušické nemocnici i Liudmyle přeji hodně štěstí,” uzavřel.

Podle Liudmily byl Michal Horáček při své téměř hodinové návštěvě velice milý a pozorný. „Hlavně jsem byla moc překvapená, že přijel. Je vidět, že se o téma Ukrajinců, kteří pracují v České republice, zajímá. Znal mnoho podrobností i útrap, které s tím souvisejí,” uvedla usměvavá hnědovláska, která pochází z malé vesnice a vystudovala medicínu v Kyjevě.

Třicetiletá Liudmila pracuje v sušické nemocnici od minulého roku. Na jaře má v plánu získat ústní aprobační zkoušku, která ji postaví na stejnou úroveň, jakou mají odborníci, jenž vystudovali lékařskou fakultu uvnitř Evropské Unie. Až bude mít zkoušku hotovou, tak plánuje získat atestační osvědčení, což je odborná způsobilost k lékařskému povolání. Na Sušici má ráda klid a dlouhé procházky v přírodě, které jí během působení v Kyjevě tolik chyběly. Zatím bydlí na ubytovně a plánuje stěhování do menšího bytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám