Hlavní obsah

Sušická pavučina vás chytí a už nepustí

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 20 km stezek v okolí Sušice, označených různě barevnými pavučinami, je jednou z mnoha možností, jak příjemně strávit volný čas. Navíc můžete získat i odměnu, pokud se zapojíte do soutěže.

Foto: Jan Kaše

Sušice

Článek

Sušická pavučina vám představí nejen samotnou bránu Šumavy, jak bývá Sušice označována, ale také její okolí, kterému nechybí romantická zákoutí, překrásné výhledy a také na vás dýchne trochu historie. Po cestách najdete 20 informačních tabulí, panoramatické mapy, lavičky k odpočinku.

Dva městské okruhy

Pavučina zahrnuje dva městské okruhy. Žlutá pavučina vás provede náměstím, kostelem sv. Václava, židovský hřbitovem, městskými hradbami a mnoha dalšími místy.

Stříbrné zbarvení pavučin vás nasměruje opačným směrem – kolem hotelu Svatobor, gymnázia, bývalé továrny Solo a Posádkového domu armády.

Po fialové na Andělíček

Od Otavy se můžete po Křížové cestě vydat na vrch Stráž, kde se nachází kaple Anděla Strážce s překrásným výhledem nejen na Sušici, ale také na okolní šumavské kopce.

Samotná kaple byla podle legendy postavena jako dík za záchranu malého chlapce, kterému se kolem nohy obmotal had.

„Unikátnost sušické Křížové cesty spočívá v jejím zpracování a umístění. Jednotlivá kovaná zastavení, která jsou velmi citlivě zasazena do terénu podél lesní pěšiny na skály a kameny. Dle uměleckého návrhu Mgr. Bohumily Skrbkové je ukovali v rámci maturitních prací (2009/2010) studenti Střední školy Oselce, obor Uměleckořemeslné zpracování kovů – práce kovářské pod vedením pana Jiřího Wallnera,“ uvádí se na webových stránkách Sušice.

Hadí stezkou na Svatobor

Další částí je cesta na Svatobor, kam vás dovede oranžová pavučina. Zde je nutné počítat s větším převýšením (347 metrů), ale odměnou vám bude neopakovatelný výhled až do jižních Čech.  

Nejkrásnější vyhlídky

Pokud se chcete trochu projít, zvolte osmikilometrovou trasu, označenou modrou pavučinou. Z Andělíčku dojdete na Krásnou vyhlídku na vrchu Kalovy, odkud budete pokračovat na Rok a Páteček. Posledním zastavením je opět bájný Svatobor.

Vzhůru ke Kalichu

Vínová pavučina vás zavede na místo, které se v roce 1924 stalo dějištěm významné události. Na paměť pětistého výročí úmrtí Jana Žižky zde byl slavnostně odhalen 2,46 metru vysoký litinový kalich, umístěný na třímetrovém zděném podstavci.

Kromě příjemné a někdy i poučné procházky můžete i soutěžit. Na každé trase (celkem jich je osm) je někde umístěn opisový lístek s logem pavučiny a názvem dané stezky, který je třeba přenést přejížděním obyčejnou tužkou na příslušné místo v soutěžním pase nebo účastnickém listu. Po nasbírání příslušného počtu bodů si v Městském informačním centru můžete vyzvednout odměnu. Soutěž je celoroční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám