Hlavní obsah

Sušice žije naplno předvánoční atmosférou

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánočně vyzdobené náměstí i ulice, slavnostní znovuuvedení mechanického betlému do provozu, koncerty, ale třeba také představení nové knihy či charitativní akce. Sušice patří mezi města, která mají v každé roční době co nabídnout. A předvánoční období není výjimkou.

Foto: Jan Kaše

Sušické náměstí

Článek

Anděl s trubkou

Na náměstí Svobody můžete obdivovat příjemně nazdobený a osvětlený vánoční strom, kašnu a anděla s trubkou. Samozřejmě je nejlepší sem zavítat po setmění, zvláště pak o víkendu, kdy se náměstí ponoří do klidu a ustane denní shon.  

Betlém opět poběží

Ve středu 10. prosince od 17.00 hod. proběhne v Muzeu Šumavy u příležitosti 10. výročí vzniku sušického mechanického betlému jeho slavnostní znovuuvedení do provozu.

„Legenda o ztracených sušických jesličkách se stala jedním z podnětů, které daly dohromady dva významné řezbáře na Sušicku, Karla Tittla a Pavla Svobodu. Výsledkem této spolupráce byly nové mechanické sušické jesličky, které byly slavnostně otevřeny pro veřejnost 27. 11. 2004 po pouhých deseti měsících práce. Při práci jim pomáhali i další řezbáři a všichni dohromady odpracovali 4 028 hodin,“ uvádí se na stránkách muzea.    

Seznamte se s historií Sušice

V pátek 12. prosince pak v muzeu proběhne slavnostní představení nové publikace s názvem Historický atlas měst České republiky, svazek č. 27 – Sušice.  

„Svazek evropského atlasového projektu ke srovnávacím dějinám měst. Obsahuje textovou a mapovou část k dějinám, historické geografii, kartografii a ikonografii královského města Sušice v jihozápadních Čechách, charakterizovaného dochovaným středověkým půdorysem, domovní zástavbou od renesance po současnost a také jedinečným krajinným rámcem, do něhož přesáhla posvátná krajina v bezprostředním okolí města,“ uvádí se na stránkách Historického ústavu Akademie věd ČR, který publikaci vydává.

Výstavy, koncerty a další akce

Ve výstavní síni sušického muzea proběhne 8. prosince vernisáž putovní výstavy Pašeráckou stezkou po třech zemích.

Sobota 13. prosince bude patřit vánočnímu koncertu Smíšeného pěveckého sboru Svatobor (Smetanův sál), který pak vystoupí ještě jednou, a to 26. prosince v kostele sv. Václava.

Ve středu 17. prosince si můžete na náměstí zazpívat koledy nebo se zúčastnit charitativní akce s názvem Polévka pro sousedy. A následující den zajít na koncert souboru Musica Bohemica či zavzpomínat na Václava Havla. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám