Hlavní obsah

Supraphonská předvánoční nadílka servíruje zlaté hlasy

Novinky, Robert Rohál

To nejlepší od nejlepších tuzemských pop zpěváků, taková je předvánoční nabídka na supraphonských nosičích v obchodech s hudbou. Petra Janů, Lucie Bílá, Karel Gott a Helena Vondráčková ani tentokrát nezklamou.

Foto: Supraphon

Novinkové album Karla Gotta se jmenuje Dotek lásky.

Článek

Důvod k vydání výběrového alba Petry Janů Má pouť byl zcela prozaický. Zpěvačka oslavila kulaté šedesátiny - a proto i její luxusní hudební dárek určený fanouškům je impozantní. Na ploše tří disků přináší všechny známé, ale i méně známé písně, které přispěly k nejsvětlejším chvílím zpěvačky. Proto jsou tady rockové pecky z pera Otakara Petřiny z éry kapely Pro-rock, proto tady nechybějí světové evergreeny a muzikálové hity, nesmrtný George Gershwin či náš Karel Svoboda.

O poznání jiné je album Lucie Bílé, které se jmenuje Modi podle jedné z písní, ke které textaře a zpěvačku inspiroval malíř a sochař Amadeo Modigliani. Toto album je novinková záležitost a představuje interpretku v překvapivě sympatické šansonové podobě. Lucie Bílá na něm spolupracovala se svým kapelníkem Petrem Maláskem a výsledkem je solidní album plné překvapení - jednak zpěvaččin ztišený (i dramaticky výbušný) hlas a výraz, jednak citlivě vybrané převzaté i původní písně, které svými texty opatřil ještě Pavel Vrba.

Novinkové je i album Karla Gotta. Dostalo název Dotek lásky a přináší české verze zpěvákových oblíbených písní ze světové hudební pokladnice, a to především z amerických popových, rokenrolových, soulových nebo countryových předloh. Náš nejúspěšnější zpěvák tady dokládá svou slabost nejen pro "elvisovsky" hedvábný repertoár, ale přidal ještě i několik dalších klasických kousků z let padesátých a šedesátých let, přičemž nechybějí ani duety s Monikou Absolonovou a Gabrielou Gunčíkovou.

Nevšední ohlédnutí přináší výběr Helena (nejen) o lásce, na kterém Helena Vondráčková rekapituluje svou uměleckou dráhu. I tohle výpravné trojalbum vychází u příležitosti jejího letošního životního jubilea, aby na ploše tří disků naservírovalo to nejlepší z jejího repertoáru. Ale nejsou to jen zásadní hity její kariéry, najdeme tu i rarity v podobě nepříliš známých písní stejně jako jazzové skladby, melodie z filmů i muzikálů či cizojazyčné písně, které točila pro zahraniční publikum.

Reklama

Výběr článků

Načítám