Hlavní obsah

Šumperští lékaři vyměňují kolenní klouby novou metodou, pomáhají jim speciální kuličky

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperští lékaři zavádí v těchto dnech novou metodu výměny kolenních kloubů. Během náročných operací začali využívat jednu z nejmodernějších technologií, která zkrátí dobu operace a umožní ortopedům implantovat kloubní náhradu doslova na míru pacientovi.

Foto: Hana Szotkowská

Během zákroku se použijí tři kříže, které komunikují s infračerveným světlem na navigačním přístroji OrthoPilot.

Článek

Jako první v zemi chtějí novou technologii začít šumperští odborníci využívat také při implantacích polovičních náhrad kolenních kloubů a při úpravách postavení kloubů.

Při výměnách kolenních kloubů pomáhají šumperským lékařům malé kuličky, ty lékaři umístí na speciální kříž, který se upevní do kosti pacienta. „Během zákroku použijeme celkem tři kříže. Ty komunikují na dálku dvou metrů s infračerveným světlem, které je umístěno na navigačním přístroji OrthoPilot. Ten sbírá informace o poloze končetiny a dokáže nás navést k ideálnímu umístění implantátu,“ vysvětlil Zdeněk Štěpán, primář ortopedického oddělení Nemocnice Šumperk. Novinka lékařům zároveň umožňuje dosáhnout té nejlepší mechanické osy končetiny, která je u každého pacienta individuální.

Nový způsob výměny kolenních kloubů ocení zejména pacienti Nemocnice Šumperk. „Díky ideálnímu usazení implantátu se snižuje jeho mechanické opotřebování. Tím, že se nám daří umisťovat umělý kloub ještě s větší přesností, předpokládáme, že bude nejen lépe fungovat, ale pacientům bude sloužit déle než doposud,“ doplňuje primář Štěpán.

Přístroj OrthoPilot využívali doposud lékaři při totálních náhradách kolenního kloubu. Díky nové technologii s luminiscenčními kuličkami by měl už od poloviny září navigační pomocník začít pomáhat také při provádění osteotomií (operační úprava postavení kloubu) a při implantacích polovičních náhrad kolenních kloubů.

„Jde o novinku, kterou v Šumperku nabídneme jako první v republice,“ netají své plány primář Štěpán. Při implantaci polovičních náhrad přitom lékaři vyměňují jen poškozenou část kloubu a zachovají tak vlastní vazivový aparát. Pohyb je pak blízký zdravému kolenu. Kromě nižších krevních ztrát je rozdíl i v délce rekonvalescence, pacient je schopný plné zátěže už po šesti týdnech.

Počet lidí, kterým jejich klouby vypoví službu dříve, než by si přáli, narůstá. Na vině je nejen jejich nadměrné přetěžování, ale především nadváha. Šumperští lékaři přitom provedou každý rok asi dvě stě operací totálních náhrad kolenního kloubu.

Ortopedické oddělení Nemocnice Šumperk patří mezi špičková moderní pracoviště s velmi zkušeným týmem lékařů. Oddělení poskytuje komplexní konzervativní i operační péči pacientům v rámci celého Olomouckého kraje i mimo něj. Celkem provedou šumperští ortopedi na svém pracovišti asi 2700 operací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám