Hlavní obsah

Šumavské tipy na prodloužený víkend

Novinky, Jan Kaše

Slavnosti topinek, škola šermu, zápolení siláků, taneční vystoupení v kostele, žehnání zvonu na Santosu, zpracování a odlévání bronzu, prohlídka opevnění z roku 1937 a na mnoho dalších akcí budou moci zavítat návštěvníci Šumavy a Pošumaví.

Foto: Jan Kaše

Sušice

Článek

Příjemné letní teploty vylákají na Šumavu o tomto prodlouženém víkendu tisíce lidí. Pořadatelé pro ně připravili řadu zajímavých akcí.

Svítání na Rabí, slavnosti topinek a škola šermu

Známý český hrad Rabí připravil pro zájemce hned několik akcí. Pokud chcete prožít nevšední zážitek, můžete se na tento hrad vydat již v pátek 5. července, a to hned v pět hodin ráno (nutné je předchozí objednání).  

„Ranní prohlídka hradu pro opravdové nadšence a romantiky. Po prohlídce malá snídaně na terase paláce umožňující vychutnat si klid místa zalitého ranním sluncem,“ uvádí se na webových stránkách hradu.

V sobotu 6. července se od 14.00 hodin můžete na hradu zúčastnit slavnosti topinek, kterou pořádá Hradní velkotopinkářství a Včelnice Rabí.

Na hradu Kašperk se můžete v sobotu a neděli věnovat šermu, a to společně se skupinou historického šermu Romantika.

„Předvedou výcvik s jednoručním i dvouručním mečem, stejně vás naučí používat další rytířskou výzbroj i výstroj. Přeneseme se do časů největší slávy našeho hradu  - do 14. a 15. století. Zájemci z řad diváků, kteří se budou chtít stát účastníky výcviku, jsou vítáni,“ uvádí se na www.kasperk.cz.

Zápolení siláků

Na sušickém náměstí se v sobotu od 13.00 hodin odehraje již třetí ročník silového závodu v extrémních disciplínách Šumavský strongman. Chybět nebude převracení obrovské pneumatiky, vážící několik set kilogramů, roztahování či zvedání vozidla.

Vzpomínka na 90. pěší divizi, žehnání zvonu

V pátek od 10.00 hodin se na Zhůří u Javorné uskuteční pietní akt u pomníku americké 90. pěší divize, který byl odhalen před 13 lety. Po dobu akce je povolen vjezd osobních automobilů.

V neděli od 16.00 hodin požehná páter Tomas van Zavrel na ostrovu Santos zvonu, který je věnován památce známého sušického faráře Františka Ferdy, proslaveného netradičními léčebnými metodami.

Taneční vystoupení v kostele, koncert belgického sboru

V pátek od 19.00 hodin se v kostele sv. Mikuláše v Kašperských Horách uskuteční benefiční taneční představení na podporu kostela sv. Prokopa v Prášilech. Na stejné vystoupení pak můžete zavítat v neděli od 14.00 hodin do kostela sv. Mořice na Mouřenci.

Na náměstí v Hartmanicích zahraje v pátek od 17.00 hodin dětský sbor z Belgie. Představí se padesát hráčů na dechové nástroje.

Další akce:

5. - 6. 7. Dny Městyse Kolinec (slavnostní otevření úpravny vody, výstava, tenisový turnaj a další)

5. - 7. 7. - Prohlídka Muzea lehkého opevnění z roku 1937 v Anníně

5. - 6. 7. – Archeopark Prášily – zpracování a odlévání bronzu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám