Hlavní obsah

Sud piva na vrchol Lysé hory nejrychleji vynesla čtveřice Slováků

Novinky, Josef Zajíc

V rámci extrémního závodu SMS.cz Adrenalin Cup 2013 se konal již pátý ročník závodu čtyřčlenných týmů Radegast Beskydský šerpa 2013 ve vynášce sudu piva. Tentokrát nesli sud na Lysou horu.

Foto: Josef Zajíc

Radegast Beskydský šerpa 2013. Start závodu. 29.6.2013

Článek

K závodu Radegast Beskydský šerpa 2013, který měl start na hřišti na Ostravici, se přihlásilo 60 čtyřčlenných týmů. Jejich úkolem bylo vynést na dřevěném šerpském nosiči sud piva o váze 65 kg na vrchol hory.

Tentokrát účastníky čekal pochod, výběh, výplaz na nejvyšší vrchol Beskyd Lysou horu (1323 m. n. m.). Z obce Ostravice až nahoru je to 9 km a 950 m převýšení. Závodní družstva musí k cíli dorazit na vrchol nejpozději za 4 hodiny, aby mohli pomýšlet na cenu.

Patronem a startérem závodu byl slavný horolezec, senátor Leopold Sulovský, který jako první Čech zdolal nejvyšší horu světa Mt. Everest (8848  m. n. m.- 1991).

V sobotu 29. června v 10.30 hodin tak z hřiště vyběhlo 240 zdatných mužů k připraveným sudům, které si museli v čase závodu nasadit na dřevěné šerpské nosiče, upevnit, vyvážit tak , aby se ten který právě nese co nejméně unavil.

Bylo patrné, že některé týmy již měly zkušenosti a grif v nasazování, protože rozdíl mezi prvními, kteří již odešli na trasu pochodu, a posledními byl asi deset minut, což ještě v konečném výsledku nemuselo nic znamenat.

Protože jde o náročný závod, tak bylo rozhodnuto, že každé družstvo, které pokoří Lysou horu s nákladem, obdrží 100 piv. Vítězné družstvo obdrželo pohár od skláře Zdeňka Kunce a 400 piv, což pro některé týmy byl důvod ke spěchu.

Poražené tento speciální závod nezná, protože odvaha postavit se s kamarády na start a bojovat s těžkým nákladem a náročným terénem je nad jakýmkoliv sportovním výkonem.

Na Lysou horu dorazili nejrychleji a vyhráli statní muži z týmu JOGURTI ve složení: Matěj Fabčík, Branislav Jadaš, Branislav Krafa a Edo Lipták z Kysuckého Nového Města ze Slovenské republiky. Lysou horu zdolali za 1 hodinu, 38 minut a 26 sekund.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám