Hlavní obsah

Studující senioři Virt U3V absolvovali další přednášky

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studující senioři Virt U3V (virtuální univerzity třetího věku) při Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity (OU), absolvovali další tři přednášky probíhajícího kurzu s názvem Vzpomínky na 20. století.

Foto: Josef Kubíček

přednášející ThLic. Vladimír Šiler, Dr. na téma Postmoderna

Článek

Tento kurz, pořádaný v rámci mezinárodního projektu ISEV (vzdělávání seniorů prostřednictvím Virt U3V), probíhá v průběhu celého letního semestru. První přednáška dne 16.3.2018 byla na téma Postmoderna - doba, kultura, myšlení. Triumf individua, kde byl přednášejícím ThLic. Vladimír Šiler, Dr. z filozofické fakulty OU. Cílem bylo připravit si půdu a kontext pro semestrální projekt samostatné studentské seminární práce, v níž se bude experimentálně ověřovat funkčnost některých postmoderních postupů. Další přednáška dne 23.3.2018 na téma Pamětník, největší nepřítel historika?, byla s přednášejícím PhDr. Jiřím Neminářem z Muzea Hlučínska. Byla zaměřena na problematiku paměti a vzpomínání, hlavní důraz zde byl kladen na medializaci a instrumentalizaci vzpomínek, stejně jako na způsoby přenosu historické paměti a zaměření se na užívání vzpomínek v dokumentární tvorbě.

V pondělí 9.4.2018 se konala třetí přednáška na téma Orální historie ve výzkumu soudobých dějin, přednášejícím byl Mgr. Jiří Hlaváček z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Orální historii lze nejsnáze definovat jako obraz minulosti popsaný slovy. Tato stále se dynamicky vyvíjející metoda je v současnosti využívána zejména při výzkumu soudobých dějin, protože umožňuje zachytit životní příběhy, postoje či názory dosud žijících pamětníků a pamětnic v kontextu dějinných událostí. Takovýto výzkum může probíhat od doby ukončení 2. světové války, protože pamětníků na první, ale i druhou světovou válku neustále ubývá. Při seznámení se s touto metodou byla pozornost věnována zejména problematice individuální a kolektivní paměti, byly představeny konkrétní metodologické a etické postupy klasického orálně-historického výzkumu od výběru pamětníků, přes jejich kontaktování, informační schůzku a realizaci samotných rozhovorů až po analýzu a interpretaci nově vzniklého pramene.

V nejbližší době čekají studující seniory VU3V v tomto kurzu přednášky s Mgr. Zdeňkem Kravarem, Ph.D. ze Zemského archivu v Opavě (ZAO), a to 20.4. 2018 na téma Badatelna v pohodlí domova - zpřístupňování archivních pramenů v digitálním archivu ZAO a dále 4.5.2018 na téma České Slezsko - region rozdělený hranicemi. Tato zařazená témata do kurzu, o které je již nyní velký zájem, budou určitě opět hojně navštívena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám