Hlavní obsah

Studující senioři si vybírali kurzy, univerzitní klub navštívil zámek Fryštát

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studující senioři virtuální univerzity třetího věku (VU3V) při přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity, měli možnost si vybrat ze zimního semestru akademického roku 2019/20 z několika následujících kurzů. Také akce univerzitního klubu seniorů (UKS) při PřF OU byly vítané a hojně navštěvované.

Foto: Josef Kubíček

registrace před vstupem do zámku

Článek

V současné době probíhá kurz s názvem Evropské umění 19. století s přednáškami Klasicismus, Romantismus, Realismus, do konce roku to budou ještě přednášky Impresionismus a Symbolismus. Přes padesát seniorů tohoto kurzu hodnotí nejen přednášky, ale i přednášejícího PhDr. Jiřího Junga velice pozitivně.

Další z kurzů s názvem Pod pokličkou počítače, tabletu, mobilu začne začátkem prosince a měl by seznámit posluchače s některými úlohami a problémy, které řeší informatika a IT, přednášejícími budou členové katedry informatiky a počítačů.

Probíhá kurz s názvem ICT pro mírně pokročilé, který navazuje na stejný kurz pro začátečníky, seminář je vedený RNDr. Martinem Žáčkem.

Následuje kurz s názvem Tvorba jednoduchých www stránek, který je určen pokročilejším uživatelům PC a internetu s vedoucím semináře Ing. Pavlem Smolkou.

Skončil již kurz Po stopách ostravské minulosti, jednalo se o kombinaci procházky a přednášky v učebně. Témata jednotlivých pěti setkání byla Vzestupy a pády Moravské Ostravy, Hornické kolonie Slezské Ostravy, Nové Vítkovice Paula Kupelwiesera, Židovská Ostrava a Přívoz Camilla Sitteho.

UKS (univerzitní klub seniorů) měl na podzimní část 2019 v plánu činnosti již proběhlé přednášky Střípky z heraldiky a sfragistitiky aneb Něco málo o erbech a pečetích s PhDr. Hanou Vavříkovou, poté proběhla přednáška příslušníků městské policie Ostrava na téma Bezpečně na internetu - nakupování, falešné zprávy a další.

Ještě tento měsíc proběhne přednáška Mgr. Rosové na téma Kostelíky v Beskydech, obnova kostelíku v Gutech a v prosinci pak budou účastníci semináře v Portugalsku, kam vycestovali v rámci akce ISEV, přednášet svým kolegům o svých zážitcích a představí fotodokumentace. V lednu pak čeká na seniory výroční členská schůze a ihned po ní bude následovat přednáška PhDr. Vavříkové: Božena Němcová.

Poslední uskutečněná akce členů UKS proběhla v úterý 12. listopadu při návštěvě empírového zámku Fryštát v Karviné. Omezený počet pouze 20 seniorů při prohlídce neskrýval nadšení z krásy stylově zařízených místností.

Historie zámku je spjata především s jeho zakladateli, knížecí rodinou těšínských Piastovců a s jeho posledními majiteli, hraběcím rodem Larisch-Mönnichů. Od roku 1997 je zámek po rozsáhlé rekonstrukci přístupný veřejnosti, návštěvníci jsou zasvěceni do života šlechty v minulých stoletích. Jedna z reprezentačních místností slouží ke konání svatebních obřadů, případně příležitostných koncertů komorního charakteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám