Hlavní obsah

Studující senioři se seznamují se životním osudem a dílem Jakuba Jana Ryby

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrcholný představitel české kantorské hudby Jakub Jan Ryba (1765 - 1815), známý dnes především jako tvůrce fenoménu českých vánoc České mše vánoční "Hej mistře", byl osobností mimořádných schopností. Byl nejen učitel, regenschori, skladatel, spisovatel, básník, ale i hudební teoretik.

Foto: Josef Kubíček

přednášející lektorka Mg.A Jana Ryšková

Článek

Nový kurz v letním semestru 2017 s názvem Jakub Jan Ryba, pozoruhodná postava českých dějin nejen hudebních pro účastníky Virt U3V při PřF Ostravské univerzity (OU), začal první lekcí v pondělí 6. března, druhá pak pokračovala již v úterý následujícího dne.

Počítačová učebna v budově OU s názvem Centrum Pyramida byla zcela zaplněná téměř padesáti seniory, kteří si s velkým zájmem vyslechli v první části přednášku Mg. A Jany Ryškové o době dětství, dospívání a mladosti Jakuba Jana Ryby, v druhé pak o jeho působení v Rožmitále... jako o velkém člověku v malém světě.

V závěru přednášky se účastníci dověděli o Rybově tvrdohlavé neústupnosti v prosazování věcí, o kterých byl přesvědčen, že jsou důležité. Jeho neschopnost odpočívat a s tím související přepracovanost spolu se zdravotními komplikacemi, nakonec i psychická labilita mu vzaly sílu unést tíhu životní reality a deziluzí.

Závěrečné dvě lekce naplánované na 27. a 28. března se budou týkat aktivit Rybova hudebního světa, především pak širokého pojednání Česká mše vánoční "Hej mistře". Poslechnout si nahrávky s dalším výkladem přijdou určitě všichni, kteří byli do kurzu přihlášeni již na začátku roku, zúčastnili se jeho první části a nenechají se o závěr tohoto jedinečného kurzu a pojednání připravit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám