Hlavní obsah

Studniční slavnost na pevnosti Königstein bude opět velkolepá

Novinky, Vratislav Konečný

V neděli 19. srpna se na pevnosti Königstein koná slavnost Brunnenfest u příležitosti 443. výročí dokončení nejhlubší saské studny. Od 11 do 17 h je přichystán pestrý program k tématu voda a hornictví, mj. naučné i zábavné atrakce pro celou rodinu, soutěže, malování a výtvarná dílna pro děti.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Kapela ze Schneebergu slavnost doprovází tradiční dechovou muzikou. V Brunnenhausu uvidíte v provozu historické zařízení na čerpání vody ze začátku dvacátého století. Návštěvníci si na Königsteinu mohou jako každý rok nechat zdarma provést analýzu vzorku vlastní přinesené vody. Můžete si také vyzkoušet, jak se obrábí pískovec. 

Děti se tu vyřádí

Na děti čekají zábavné hry na pohádková témata, výtvarná dílna a malování, jakož i různé soutěže. U pohádkového pramene (tj. malý dětský bazének s vodou) si  mohou vyzkoušet svou šikovnost při rybaření a při přenášení vody. A jako odměnu si odnést drobné dárky. U  ohně si opečete chlebové těsto, což je oblíbená táboráková zábava dětí v Německu.

Varhany rozezní Margarita Schablowskaja

V Posádkovém kostele Garnisonskirche zazní od 12 do 16 hodin každou celou hodinu patnáctiminutový varhanní koncert. Na zdejší jedinečné Jemnichovy varhany bude tentokrát hrát vzácný host až z dalekého Sankt Peterburgu, jedna z nejlepších organistek na světě, Margarita Schablowskaja.

Na tyto koncerty není zapotřebí žádná zvláštní vstupenka. Vstupné do pevnosti zahrnuje všechny výstavy, soutěže i akce a je stejné jako ve všední den.

Jaká je historie  könisteinské studny?

Psal se 10. srpen léta páně 1569, když na Königsteinu hornický mistr Martin Planer ohlásil dokončení nové, 152,5 metrů hluboké studny. Tím bylo dosaženo nezávislého zásobování pitnou vodou, hlavního předpokladu, aby se ze středověkého hradu mohla v budoucnu stát nedobytná pevnost. Dnes studna slouží už jen k zavlažování zdejšího parku.

Co je v  pevnosti ještě k prohlížení?

Kromě stálých expozic probíhá na Königsteinu až do letošního listopadu speciální výstava ke stoletému výročí záchranné horské služby v Saském Švýcarsku. V areálu  Königsteinu na místech, kde je z hradeb nejhezčí výhled na město, je od letošního dubna rozmístěno osm venkovních tabulí s fotografiemi dokumentujícími záplavy v roce 2002 z pohledu z pevnosti. Všechny fotografie byly pořízeny z levé strany Labe a zobrazují pohled na ničivou povodeň a zaplavené město Königstein. Dalších deset tabulí je k vidění také přímo pod pevností, ve městě Königstein. Německý název akce zní Königsteiner Brunnenfest.

VSTUPNÉ obsahuje použití výtahu a vstup na všechny výstavy letní / zimní sezóna: dospělí 8 / 7 €, zlevněné 6 / 5 €, rodinné tj. max. 4 děti do 16 let + 2 dosp. 21 / 18 €, audioguide v češtině 2,50 € (k dispozici jsou i další jazyky )ke každému audioprůvodci za 2,50 € je jeden dětský audioguide (6-12 let) zdarma, informace v češtině.

Reklama

Výběr článků

Načítám