Hlavní obsah

Studentům se letos starostu Bohumína v šachu porazit nepodařilo

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet nula. Tak skončil letošní 24. ročník šachové simultánky starosty Bohumína Petra Víchy proti místním gymnazistům. Prvnímu muži města se podařilo po dlouhých pěti letech udržet čistý číst a vyhrát na všech šachovnicích. Černobílý souboj si proti němu střihlo na 20 studentů.

Foto: Pavel Čempěl

Petr Vícha versus studenti.

Článek

Šachy se hrály téměř dvě hodiny. K remíze měl blízko 16letý David Rek a 13letý Vojtěch Jurok. Nakonec se to ale nikomu z nich nepodařilo. Před prohrou starostovi ještě dlouho odolával 16letý David Bartal a 11letý Filip Skalka.

„Věděl jsem, že na simultánce letos nebude můj největší rival – Vojtěch Šrámek, který mě v minulosti porazil už několikrát, protože jako mistr republiky v šachu právě reprezentuje Českou republiku na mistrovství světa v Indii. A držím mu palce, finančně jsme jeho účast podpořili z městského rozpočtu, věřím, že tam nasbírá zkušenosti a uspěje. Při simultánce jsem tak mohl být klidnější, ale nebyl jsem. Gymnazisté jsou šikovní a vždy se mezi nimi najdou silní soupeři. Tentokrát hrál velmi dobře David Rek, tomu jsem dokonce nabídl ve vyrovnané pozici remízu, ale nepřijal ji a nakonec doplatil na to, že se hra s ubývajícími hráči zrychlila a udělal pak podobně jako zbývající soupeři chybu, která je připravila o vítězství,“ okomentoval průběh simultánky Vícha.

Absolvent bohumínského gymnázia Petr Vícha hraje šachovou simulánku s gymnazisty už 24 let. Tento způsob hry je náročnější než klasické šachy. Starosta při ní obchází šachovnice a u každé si musí zapamatovat svůj předchozí tah, což vyžaduje mnohem více soustředění a hrozí při tom více chyb. V předchozích ročnících prohrál Petr Vícha zatím jen čtrnáctkrát. Na svém kontě má tak po letošním ročníku celkově 439 výher, 22 remíz a 14 porážek.

Reklama

Výběr článků

Načítám