Hlavní obsah

Studentky šumperské zdravotnické školy načerpaly zkušenosti na zahraniční pracovní stáži

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní stáž v slovenském městě Holíč vykonalo deset studentek čtvrtého ročníku Střední zdravotnické školy v Šumperku. Pečovaly o obyvatele Senior domu Terézia a Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Holíči.

Foto: Kateřina Novotná

Budoucí zdravotnice navštívily také bratislavský Slavín.

Článek

„Žákyně měly možnost absolvovat zahraniční stáž s názvem Cesta za poznáním, organizovanou v rámci projektu Erasmus+. Cílem bylo získání zkušeností v sociálních zařízeních, rozvíjení odborných vědomostí a dovedností, ale také se naše cesta ubírala za poznáním slovenské kultury,“ objasnila Daniela Nikodémová, učitelka odborných předmětů.

Studentky pracovaly denně od 8 do 14 hodin. V zařízeních sociálních služeb se podílely na základní ošetřovatelské péči, doprovázely seniory na terapie, dokonce společně s nimi upletly ozdobné košíčky z proutí, které si odvezly domů jako suvenýr.

Ze Slovenska se vrátily obohacené po stránce odborné i lidské. Seznámily se s tím, jak funguje tamní princip sociálních zařízení, zdokonalily se v komunikaci ve slovenském jazyce a rozvíjely empatický přístup ke klientům s různým typem onemocnění. Rovněž procestovaly i malou, ale zato malebnou část Slovenska.

„Během čtrnáctidenního pobytu jsme viděly spoustu zajímavých míst. Naše cesta za poznáním začala přímo v Holíči, kde jsme jako dominantu navštívili tamní zámek, megality a také větrný mlýn. Dále jsme podnikly výlet do historického centra pár kilometrů vzdálené Skalice, kde jsme navštívily i rotundu sv. Jiří,“ uvedla učitelka Nikodémová.

Studentky ze Šumperka si nenechaly ujít návštěvu slovenského hlavního města. „Vyšly jsme si na Slavín, odtud jsme pokračovaly na Bratislavský hrad. Poté směřovaly naše kroky na Centrální náměstí, vydaly jsme se směrem k mostu SNP, odkud jsme pozorovaly proudící Dunaj,“ dodala Nikodémová.

Pracovní stáž pro studentky zorganizovala Střední zdravotnická škola v Šumperku ve spolupráci s agenturou AGAMOS CZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám