Hlavní obsah

Studentka darovala nemocnici obrazy

Novinky, Dana Lipovská

Devatenáctiletá Ivona Uherková z Kněžpole, která letos maturovala na gymnáziu v Uherském Hradišti a začíná studovat architekturu v Brně, vytvořila jako svou maturitní práci soubor grafik na téma "slovácký folklór". A rozhodla se věnovat všech 9 obrazů Uherskohradišťské nemocnici.

Foto: Radek Salaquarda-Týdeník s Kurýrem
Článek

„Každý člověk se někdy dostane do nemocnice jako pacient a nemocniční prostředí v něm většinou ještě umocní pocity obav a strachu. Tak jsem chtěla přispět k tomu, aby se tady lidé cítili lépe,“ řekla Ivona Uherková při předání svých děl do rukou ředitele Uherskohradišťské nemocnice MUDr. Petra Sládka. Ten její aktivitu velmi uvítal.

„Obrazy se mi moc líbí, jsou jednoduché a přesto zajímavé, navíc téma folklóru se tady na Slovácku dotýká téměř všech, takže i pacienti určitě ocení poutavou a kvalitní výzdobu," řekl Petr Sládek.

Všech devět obrazů jsou linoryty, tři z nich realistické, což znamená, že je Ivona převedla z fotografie do černobílé verze a poté vyryla a vytiskla na tiskařském lisu. Dalších šest vzniklo švihovou malbou. „Švihová malba jsou vlastně tahy štětcem během pár vteřin. Původně jsem takhle namalovala asi 150 postaviček a nakonec vybrala ty nejlepší. Nejdůležitější je zachytit pohyb a fyzické proporce,“ dodala Ivona Uherková.

Všech devět obrazů mladé autorky vyzdobí některé z oddělení či ambulancí Uherskohradišťské nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám