Hlavní obsah

Studenti ze střední školy z Dobrušky předběhli Italy

Novinky, Jana Melicharová

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška je od středy 23. srpna hrdým majitelem školní výukové frézky SLV EDU od brněnské firmy SolidVision.

Foto: Jana Melicharová

Ředitel školy Ing. Vl. Voborník s novou učební pomůckou

Článek

Prázdninové středeční ráno v jinak klidné SŠ – PVC v Dobrušce narušily hlasy učitelů odborných předmětů a učitelů odborného výcviku, kteří se tu společně s vedením školy sešli, aby se seznámili s novou učební pomůckou, kterou škola pro své studenty získala. 

Tu škole dodala firma SolidVision, která zároveň pro přítomné učitele uspořádala školení k obsluze tohoto moderního výukového CNC stroje.

„Až se naši studenti ve škole v září objeví, čeká je mnoho pro ně příjemných změn“, začal své vyprávění o původu frézky ředitel školy Ing. Vladimír Voborník.

„Díky realizaci velkého projektu Gramotnosti inovativně, který je spolufinancován z EU a kde jsme společně s našimi partnerským školami získali prostředky o celkovém objemu 33 miliónů, můžeme školu vybavit novou výpočetní technikou pro výuku všech předmětů, ale i pro využití při volnočasových aktivitách. Zakoupili jsme i nový server a připravujeme i nové optické počítačové sítě. Takovou třešničkou na dort je pak právě školní CNC frézka, která je unikátní univerzální portálovou frézkou určenou k výuce programování a řízení CNC strojů a která tak doplní naše dva profesionální CNC stroje určené k výuce. Využívat ji budou hlavně studenti maturitního oboru Mechanik seřizovač a Mechanik strojů a zařízení a studenti učebního oboru Obráběč kovů a Nástrojař. Frézku pro nás vyrobila firma SolidVision, která vyhrála výběrové řízení a která se v naší republice specializuje právě na výukové softwary a pomůcky pro technické školy,” uvedl ředitel školy.

„A Italy jsme předběhli proto, že frézka, která byla původně určena pro italského zákazníka k výrobě drobné elektroniky, skončila v naší školní dílně v Dobrušce,” dodal spokojený Vladimír Voborník.

EDU manažerka Ing. Vlasta Piskáčková z dodavatelské firmy k samotné frézce doplnila: „Naším cílem je, aby studenti během výuky prošly všemi fázemi výroby, a to od samotného navržení výrobku v programu CAD, jeho naprogramování v programu CAM a pak k jeho vlastní výrobě, kdy si výrobek na konci vyučování mohou osahat v dlani. A to jim profesionální CNC stroje, které ve většině škol mají, neumožní, neboť tam vlastní realizace výrobku trvá poměrně dlouho.”

„Naše frézka je jako taková „lednička“, kterou si umístíte na jakékoliv místo v místnosti. Je relativně malá a lehká, váží jenom 250 kg, nepotřebuje předem žádné stavební úpravy, projde 90 cm dveřmi a zapojíte ji do jakékoliv zásuvky s příkonem 230 V,” trochu s humorem okomentoval své „dítě“ vedoucí projektu Filip Horák. „Je energeticky nenáročná, velmi bezpečná a hlavně tichá, takže učitel může při výuce v klidu vykládat, i když frézka běží. A jde o český výrobek, kde je použito několik součástek od evropských výrobců.”

Věřme tedy, že frézka SLV EDU od firmy SolidVision pomůže studentům ze SŠ– PVC Dobruška nejen v jejich výuce, ale i při jejich uplatnění v tak potřebných technických oborech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám