Hlavní obsah

Studenti soutěžili v programování CNC obráběcích strojů v programu SolidCAM

Novinky, Jana Melicharová

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška se stala hostitelem celostátní soutěže v programování CNC obráběcích strojů pomocí software SolidCAM.

Foto: Jana Melicharová

Studenti se soustředí na programování v programu SolidCAM

Článek

Ve čtvrtek 16. února se Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška stala hostitelem již 8. ročníku celostátní soutěže v programování CNC strojů v programu SolidCam. Autorem tohoto softwaru je brněnská firma SolidVision s.r.o., která se již mnoho let zaměřuje na podporu studentů z technických škol a pravidelně pořádá soutěže v programování nejen v programu SolidCAM, ale i SolidWorks.

Ing. Ivan Cimr z této firmy k soutěži uvedl: „Strojírenské školství stojí před stálou výzvou, jak produkovat tak chybějící kvalifikované techniky, kteří obstojí v praxi. K tomu musí mít takové podmínky, aby je strojařina opravdu chytla a aby získali znalosti a návyky, které po nich bude reálný život vyžadovat. K tomu jsme v naší firmě vyvinuly nejen oba softwarové programy, ale začínáme s výrobou malého obráběcího stroje pro školy. Naším cílem je vybavit školy učebnami se školními CNC stroji s programovacími pracovišti. Student si tak na počítači naprogramuje výrobek, který si hned v té samé učebně na našem malém obráběcím stroji vyrobí a i odnese domů.”

Proto není divu, že o tyto soutěže je mezi studenty opravdový zájem. Té dobrušské se zúčastnilo 21 studentů ze šesti středních škol z celé republiky. Je jenom škoda, že se z Královéhradeckého kraje zúčastnila pouze jedna škola, a to ta pořádající, tedy SŠ–PVC z Dobrušky.

A tak 21 mladých mužů již od dopoledne v tichu počítačových učeben zhotovovalo program pro řízení CNC obráběcího stroje. Využívali tak své znalosti z  oblasti správných postupů obrábění a všech dalších podmínek, které k dosažení kvalitního výsledku potřebovali.

Šlo například o správnou volbu obráběcí operace, hloubky řezu, správnou volbu obráběcího nástroje a rychlostí jeho pohybu v příslušných směrech. Zároveň museli velice dobře ovládat práci ve 3D softwaru SolidWorks, tedy práci v objemovém modeláři. Tento modelář totiž slouží k zadání tvaru a rozměrů dílu, který má být pomocí programu SolidCAM vyroben.

A že jde pro Dobrušku o soutěž velmi významnou, to svojí účastí potvrdil i starosta města Dobrušky Ing. Petr Lžíčař, který soutěž nejen zahájil, ale studentům v jejím samotném závěru popřál hodně úspěchů v jejich dalším profesním životě.

Tohoto slavnostního aktu se také zúčastnil zástupce generálního sponzora soutěže Ing. Zdeněk Forejtek z dobrušské firmy KBA-Grafitec, který studentům předal hodnotné ceny. Ta první putuje do SPŠ a VOŠ Brno, druhá do SPŠ Jedovnice a třetí do SOŠ z Frýdku-Místku, čtvrtá pak díky Martinu Štefkovi zůstala v Dobrušce. Ředitel školy Ing. Vladimír Voborník na samý závěr už jenom všechny pozval na ročník další, tedy ten 9.

K příjemnému a klidnému průběhu soutěže přispěla i Střední škola a Základní škola z Nového Města nad Metují, která se studenty z oboru Kuchař a Cukrář pro všechny zúčastněné připravila chutné občerstvení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám