Hlavní obsah

Studenti servírovali krocana a soutěžili o nejlepší americký koláč

Novinky, Kateřina Štruncová

Oslava Dne díkůvzdání se konala ve čtvrtek 25. listopadu v českobudějovickém Česko-anglickém gymnáziu. Oslava má na škole dlouholetou tradici, kterou již v 90. letech zavedl americký lektor Andy Wendling.

Foto: Kateřina Štruncová

vítězové soutěže o nejlepší koláč

Článek

Na oslavu jsou pravidelně zváni Američané žijící v Českých Budějovicích i regionu, aby jim tímto způsobem byla alespoň částečně nahrazena chybějící atmosféru domova.

Tento svátek je pro Američany největší rodinnou událostí celého roku a svým rozsahem i významem přesahuje Vánoce. Dny před Thanksgiving jsou nejrušnějšími v celých Spojených státech, protože se všichni chtějí sejít se svými nejbližšími. Tento den je tedy pro ně vzácnou příležitostí. Tradicí je pojídání obřího krocana  s bramborovou kaší a jako zákusek se podává dýňový koláč. Zvykem je společné sledování zápasů amerického fotbalu a hraní společenských her.

Oslavu Dne díkůvzdání připravují v Česko-anglickém gymnáziu vždy dvě vybrané třídy (1. ročník a kvinta), které spolu s učiteli a pozvanými hosty zasednou k slavnostní hostině.

Významnou součástí  programu je čtení poselství od amerických lektorů, kteří na škole působili, předvádění scének líčících historii oslav, zábavné kvizy, soutěže o nejlepší dýňové či jablečné koláče a hudební vystoupení. Česko-anglické gymnázium mělo za dobu své existence již tři učitele, kteří v rámci Fulbrightova stipendia vyučovali v USA a tuto tradici u nás nadále významně podporují.

 "Byla jsem nadšena výjimečnou atmosférou, kterou studenti, profesoři i pozvaní hosté vytvořili. Překvapilo mě množství a rozmanitost napečených jablečných i dýňových koláčů. Pro porotu bylo velmi obtížné vybrat ten nejlepší," potvrdila Mgr. Eva Draslarová, zástupkyně ředitelky českobudějovického Česko-anglického gymnázia.

Reklama

Výběr článků

Načítám