Hlavní obsah

Studenti kroměřížské konzervatoře zazpívají na holešovském zámku

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti pěveckého oddělení Konzervatoře P. J. Vejvanovského a jejich symfonický orchestr se představí v Holešově. Podle vedením režiséra Antonína Valenty a dirigenta Jiřího Kadavého odehrají ve středu 1. března v 19 hodin na zámku operetu Járy Beneše Na tý louce zelený.

Foto: MKS Holešov
Článek

Jára Beneš, který se narodil v roce 1897 a vystudoval pražskou konzervatoř, patříl díky mimořádnému talentu k vyhledávaným a velmi úspěšným autorům a klavíristům své doby.

Jeho hudební odkaz je bohatý. První velký úspěch mu v roce 1930 přinesla spolupráce s režisérem Karlem Lamačem a hercem Vlastou Burianem ve slavném filmu C. a k. polní maršálek. Napsal hudbu k dalším dvaapadesáti filmům, jako byly například snímky To neznáte Hadimršku, Anton Špelec, ostrostřelec nebo Dobrý voják Švejk.

Opereta Na tý louce zelený se řadí mezi Benešovy nejslavnější. Měla premiéru v roce 1935 v nuselském Tyláčku a úspěch sklidila také v Rakousku, Belgii a Spojených státech amerických. V roce 1936 ji zfilmoval Karel Lamač. Děj diváky přivede na panství Aleny Skalické, která se po studiích vrací domů, potýká se s nedůvěrou, nepochopením, zmateností a láskou. 

Studenti kroměřížské konzervatoře se v Holešově představují pravidelně každý rok. Lístky je možné koupit v předprodeji v Městském informačním centru v Holešově nebo on-line přes jeho webový portál www.holesov.info.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám