Hlavní obsah

Strom svobody vysadí v Přepychách spolu s dětmi ze základní a mateřské školy

• Aktualizováno
Novinky, Dana Ehlová

Také Přepychy, Vesnice Královéhradeckého kraje roku 2017, se aktivně zapojí do kampaně Nadace Partnerství, nazvané Stromy svobody 1918-2018. V blízkosti budovy obecního úřadu zasadí jeden z 1 538 stromů svobody, zaregistrovaných k vysazení u příležitosti sta let vzniku Československa.

Foto: Zdeňka Seidelová

Strom svobody z roku 1920 v centru Přepych.

Článek

Lípa k 100. výročí vzniku naší republiky bude v Přepychách vysazena v pátek 26. října v 10 hodin za účasti žáků základní školy a dětí z mateřské školy.

„Smyslem dopolední akce je zajistit účast našich nejmladších obyvatel, aby si sázení stromu dobře zapamatovali a připomínali pak po celý život,” vysvětlila brzký začátek slavnosti starostka obce Zdeňka Seidelová.

A program? Úvodní slovo pronese místostarosta Jan Macháček. Historická fakta týkající se stromů svobody připomene kronikář Vladimír Zdeněk. Děti ze ZŠ a MŠ se naučily písničku Ach synku, synku a také celou česko-slovenskou hymnu. Přednesou i dvě básničky, z nichž jedna bude Cestička k domovu. Zapojí se také dva trubači.  

„Účast přislíbili zástupci Sokolů a našich dobrovolných hasičů. Zástupce děkanství Dobruška přednese zdravici slovensky. Mezi přítomnými bude voják v dobové uniformě, Radek Křivka v dobové uniformě, možná i s flašinetem, také hasič v dobové uniformě. Pozvali jsme zástupce všech našich spolků, a tak věřím, že se zúčastní i ČČK, včelaři a sportovci,“ doplnila Zdeňka Seidelová.

Je přitom symbolické, že nová lípa bude v Přepychách vyrůstat na dohled lípy, zasazené v roce 1920, která se přes svých 98 let stále těší dobré kondici. 

V obci však mají ještě jeden vzácný strom. Jedná se také o lípu srdčitou - ta byla vysazena v zahradě základní školy v roce 1968.

Náklady spojené s výsadbou Stromu svobody 2018 v Přepychách na Rychnovsku pokryje dar spolku ProPřepychy, který na tuto mimořádně slavnostní akci věnoval 10 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám