Hlavní obsah

Strojírenské podniky na jihu Čech, v nichž působí KOVO, platí lépe než jiné

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 58 strojírenských podnicích na jihu Čech, v nichž působí Odborový svaz KOVO, dosáhla v prvním pololetí letošního roku průměrná hrubá měsíční mzda 28 757 korun. To je o 27,8 procenta více, než činila ve stejném období průměrná hrubá měsíční mzda firem v Jihočeském kraji souhrnně.

Foto: Archiv autorky
Článek

Její výše, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), dosáhla pouze úrovně 22 508 korun, tedy o 6249 korun méně, než ve firmách sdružených v OS KOVO.

„Minimálním cílem kolektivního vyjednávání je udržení reálné mzdy, to znamená zajištění smluvní garance růstu nominální mzdy alespoň ve výši předpokládané inflace. To se v naprosté většině firem, kde OS KOVO působí, úspěšně daří a to dlouhodobě, což je jedním z důvodů zmíněného více než šestitisícového rozdílu v průměrných hrubých mzdách. V řadě firem, kde neexistuje kolektivní vyjednávání, výdělky dlouhodobě stagnují, což v důsledku inflace znamená pokles reálných příjmů,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje a předseda Základní organizace OS KOVO Groz-Beckert Czech s.r.o. České Budějovice Jan Švec.

Reálná mzda je ekonomický termín, který vypovídá o skutečné hodnotě výdělků. Zatímco nominální mzda vyjadřuje peněžitou odměnu, reálná mzda vyjadřuje, co je možné si za takovou odměnu koupit. Vyjadřuje kupní sílu mezd.

Ze mzdových výkazů  vyplývá, že méně než 20 tisíc korun hrubého měsíčně si ve firmách sdružených v OS KOVO v Jihočeském kraji vydělalo v prvním pololetí letošního roku přibližně 16 procent zaměstnanců. 20 až 25 tisíc korun činila průměrná nominální hrubá měsíční mzda 42 procent zaměstnanců. 25 až 30 tisíc korun měsíčně si vydělalo 19 procent zaměstnanců, 30 až 35 tisíc korun 14 procent a více než 35 tisíc korun 9 procent zaměstnanců.

„Je patrné, že z kolektivního vyjednávání profitují všichni zaměstnanci, nejen, které si zaměstnavatel potřebuje nezbytně nutně udržet a proto jim přidává, ale také ostatní, kteří sice pracují dobře, ale jsou snáze nahraditelní. Výše mezd není v těchto případech závislá pouze na libovůli managementů jednotlivých firem, ale je věcí dohody se silným partnerem, kterým zastupuje všechny zaměstnance,“ poznamenal vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO České Budějovice Rudolf Tkáč.

Ředitel jihočeské pobočky Úřadu práce ČR Ivan Loukota v této souvislosti připomněl, že odbory zpravidla působí ve větších firmách, které mají silné a stabilní postavení na trhu a tudíž i více zakázek, včetně zahraničních. Lepší odměňování si tak mohou dovolit. „Ve velkých zahraničních firmách je fungování odborů naprosto běžnou věcí a spolupráce s nimi je i jedním ze znaků solidnosti. Působení odborů tak samozřejmě na mzdové podmínky svůj vliv mít může,“ zdůraznil Loukota.

OS KOVO působí v současné době v 58 strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má bezmála 4,5 tisíce členů, což představuje přibližně 23 procent všech zaměstnanců těchto firem. Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov, Groz-Beckert, Schneider Electric, Klima, Dura a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám