Hlavní obsah

Strhující operní duel dvou královen uvidí diváci v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operní soubor Národního divadla moravskoslezského uvede ve čtvrtek 18. prosince premiéru nové inscenace opery Gaetana Donizettiho Marie Stuarda (Marie Stuartovna). Pokračuje tak - po inscenaci opery Anna Bolena uvedené v Ostravě v roce 2013 - trilogie "Anglické královny italského belcanta".

Foto: Martin Popelář,NDM

Marie Stuartovna v Národním divadle moravskoslezském.Ostrava. Jana Šrejma Kačírková ( Marie Stuartovna), Jana Kurucová( Alžběta I.)

Článek

Jedná se o ostravskou premiéru tohoto díla, které zazní v hudebním nastudování Tomáše Braunera a v režii mladé talentované inscenátorky Lindy Keprtové.

Libreto k opeře Gaetana Donizettiho (1797 - 1848) Marie Stuartovna napsal italský právník a spisovatel Giuseppe Bardari podle překladu stejnojmenné hry Friedricha Schillera (1759) z roku 1800. Děj je volně založen na životních osudech skotské královny Marie Stuartovny a anglické královny Alžběty I.

V titulní roli Marie Stuartovny se představí sólistka opery NDM a dvojnásobná držitelka Ceny Thálie, sopranistka Jana Šrejma Kačírková. V alternaci diváci uvidí Agnieszku Bochenek-Osieckou a Sonju Šarić. 

Roli anglické královny Alžběty I. vytvoří jako host sólistka Deutsche Oper Berlin, slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová. Ta ke své roli uvádí: „Belcantové role jsou pro mne stále velkou možností objevování. Postava královny Alžběty I. je pro mne velkou výzvou - poprvé královna, poprvé osobnost, která rozhoduje o životech druhých. A právě tato královna, navenek silná panovnice, je uvnitř nejistá žena. Objevit právě tuto lidskost a zranitelnost mne láká nejvíce,” uvedla Kurucová. Alternovat tuto roli budou Michela Kapustová a Hanach Esther Minutillo.

Dále účinkují: Philippe Do/ Elessandro Luciano/ Liciano Mastro (jako Robert, hrabě z Leicesteru), Erika Šporerová/ Eliška Weissová (jako Anna Kennedyová, Mariina chůva), Jakub Kettner/Marián Lukáč (jako Vilém Cecil, kancléř státní pokladny), Martin Gurbal´/ Jan Šťáva (jako Jiří Talbot, hrabě ze Shrewsbury).

Na inscenaci se dále podíleli: Scénická a kostýmní výtvarnice Eva Jiřikovská, sbormistr Jurij Galatenko a dramaturg Daniel Jäger.

Premiéry se uskuteční 18. a 20. prosince v 18.30 v Divadle Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám