Hlavní obsah

Střešovické hodování nabídne nejen pochoutky, ale i prohlídku výrobny uzenin

Novinky, Jaroslav Duffek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu 19. března se od 12 hodin uskuteční v pražské ulici Nad Hradním vodojemem 25 Střešovické hodování u Huderů. Zájemci budou mít šanci nahlédnout do jediné výrobny uzenin v Praze 6.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Zakladatel Vojtěch Hudera se vyučil řeznicko-uzenářskému řemeslu ve Vlašimi v letech 1907 - 1909. Po vyučení si otevřel kantýnu na stavbě na Ořechovce a po skončení stavby si založil řeznický obchod. Později si ve Střešovicích zakoupil vlastní dům a zde začal provozovat řeznicko-uzenářské řemeslo.

Po únoru 1948 mu byly znárodněny jeho živnosti: živnost řeznická a uzenářská a živnost ryby, drůbež a zvěřina. Později se syn Jaroslav stal vedoucím výrobny uzenin firmy Pramen Maso Praha ve Střešovicích ve "svém" domě, který ale nechávalo OPBH chátrat a výrobna byla v roce 1978 zrušena. Mezitím již v oboru začal pracovat i vnuk Tomáš a tak v roce 1990 padlo rozhodnutí obnovit tradici rodinné firmy.

V provozovně je zachováno mnoho artefaktů jak z doby první republiky, tak z období socialismu. To se prolíná s moderním technologickým vybavením provozu.

Pojíst zabijačkové lahůdky, popít dobré pivo a posedět budou návštěvníci moci ve vytápěném stanu nebo ve vytápěné místnosti. O zábavu se postará se svou harmonikou Franta Albrecht.

Co vše bude možné ochutnat přímo na místě na hodování, nebo zakoupit domů? Zabijačkovou polévku (prdelačku), jaternice, kroupová jelita, zabijačkový guláš, plíčky na smetaně, ovar, vepřové výpečky se zelím a knedlíkem, špekové knedlíky, světlou tlačenku, střešovické taliány a staročeské párky.

Střešovické taliány jsou vyráběné ještě podle staré, československé státní normy. Jde o výrobek z vepřového masa, který se vaří, ale neudí. Jeho výroba trvá zhruba týden. Vypadá jako větší buřt. Před konzumací se půl hodiny ohřívá, pak se podává s křenem a hořčicí. Střešovické taliány se dostaly do finále soutěže Jak chutná Praha. A pozor - k ochutnání bude i novinka, hovězí párky. 

Čepovat se budou i různá česká piva, teplé nápoje a pro děti limonáda. Akce se koná za každého počasí až do pozdních nočních hodin. Na Střešovické hodování se zájemci dostanou tramvajemi číslo 1 a 18 do stanice Ořechovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám