Hlavní obsah

Středověké slavnosti na Starých Hradech vyvrcholí Hradozámeckou nocí

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádkové Staré hrady se vrátily o prázdninách do středověku, do doby, kdy zde vládli rytíři templářského řádu. Akce vyvrcholí o Hradozámecké noci velkou dračí ohňovou show. V sobotu a neděli 31. srpna a 1. září prohlídky odcházejí každou půl a každou celou hodinu od 18.00 do 01.00 hodin.

Foto: Staré Hrady
Článek

První písemná zmínka o tvrzi Stará je z roku 1340 v závěti Arnošta ze Staré. V ní věnuje tvrz i s přilehlými vesnicemi a pozemky své manželce Adličce. Páni ze Staré byli tehdy nejvýznamnějším rodem v okolí.

Podle lidových pověstí i kroniky Václava Hájka z Libočan však byla původně tvrz Stará zahrnována do statků jednoho z největších a nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku - templářů.

O prázdninách se Staré Hrady vrátily do středověku, do doby, kdy zde vládli právě rytíři templářského řádu. V sobotu 24. srpna od 10 do 18 hodin zde návštěvníci uvidí rytířské souboje o čest a sílu, ukázky zbroje a rituálů a také templářské ležení spolu s ochutnáním pokrmu z dobové kuchyně na hradě.  

Příběh Starého Hradu ve středověku zakončí na přelomu srpna a září Hradozámecká noc s velkou dračí ohňovou show.  

"Od 18.00 hodin začnou každou půlhodinu noční pohádkové prohlídky Zámeckého pohádkového sklepení. Vhodné i pro rodiny s malými dětmi, které se nemohou zdržet do setmění. Na noční prohlídky bude otevřen i prohlídkový okruh Hrad a zámek s Dračí královskou komnatou, kde kromě historické expozice uvidíte na třicet druhů draků, dráčků a desítky dalších pohádkových bytostí. S templáři na hradě pak ochutnáte i pravou Starohradskou medovinu. K tomu všemu se na nádvoří odehrají souboje templářských rytířů, doprovázené po setmění velkou dračí ohňovou show," pozvala na Hradozámeckou noc i slavnosti majitelka Starých Hradů Petra Suková.

Reklama

Výběr článků

Načítám