Hlavní obsah

Středočeská vědecká knihovna přináší výstavu o Mikoláši Alšovi a středních Čechách

Novinky, Lenka Juračková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Mikoláš Aleš a střední Čechy v Malé galerii Středočeské vědecké knihovny v Kladně připomene sté výročí úmrtí Mikoláše Alše (10. 7. 1913) jeho životními epizodami a ukázkami z díla vztahujícími se ke středním Čechám. Výstavu je možné si prohlédnout od 6. června do 23. července v otevírací době knihovny.

Foto: Jiří Mika

Malá galerie knihovny

Článek

Rodák z jihočeských Mirotic pobýval po většinu života v Praze a přece lze nalézt vazby, které ho spojují i s jinými městy a místy Čech, včetně těch ve Středočeském kraji. 

V letech 1876 až 1879 pobýval u velkostatkáře Alexandra Brandejse v Suchdole, kde vytvořil řadu obrazů a kreseb. V Příbrami se scházel s Marinou Kailovou, která se v roce 1879 stala jeho manželkou. Alšův vztah k oběma těmto místům je bohatě zaznamenán v literatuře.

Knihy Mikoláš Aleš a Kolín a Mikoláš Aleš a Kladno ukazují zase jiným směrem, kde hledat stopy po jeho působení. Kolínským sokolům vytvořil návrh praporu, pro kladenského lékárníka předlohy ke sgrafitům na jeho domě U České koruny a reliéf u brány do bývalého pivovaru v Kladně-Kročehlavech připomíná Alšovo přátelství se sládkem Otakarem Zacharem.

Ve Slaném se Aleš podílel na výzdobě průčelí Okresní hospodářské záložny a jeho lásku k české historii a krajině dokládá vedle četných ilustrací také drobná kresba Pivovar pod hradem Točníkem a Žebrákem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám